Ψηφίστηκε και η διάταξη για την έκπτωση 2% στην εφάπαξ πληρωμή φόρου εισοδήματος – Βαλαβάνη: «H έκπτωση αντιστοιχεί σε 4,8 τοις εκατό ετήσιο επιτόκιο»

Ξεκινάει σήμερα η υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις έτους 2015
May 14, 2015
Ενημέρωση για τον αριθμό των αιτήσεων για το πρόγραμμα του ν. 4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
May 14, 2015

Ψηφίστηκε και η διάταξη για την έκπτωση 2% στην εφάπαξ πληρωμή φόρου εισοδήματος – Βαλαβάνη: «H έκπτωση αντιστοιχεί σε 4,8 τοις εκατό ετήσιο επιτόκιο»

14/05/2015

Στην τροπολογία που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο “Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της ΄Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε.΄και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές΄ (Α΄35)” εκτός  από τις  διατάξεις που περιείχαν το αφορολόγητο των αποζημιώσεων και το πλαφόν των 12.000 στην φορολόγηση των επιδοτήσεων των αγροτών, ψηφίστηκε και η έκπτωση 2% στην εφάπαξ πληρωμή φόρου εισοδήματος.

Δείτε τι ακριβώς ανέφερε στην Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Κα Νάντια βαλαβάνη

.. Τελευταίο, έκπτωση 2%. Το παλιό 1,5% έχει καταργηθεί εδώ και δύο τουλάχιστον οικονομικά έτη για όσους πληρώνουν εφάπαξ έως 31 Ιουλίου και τις δύο άλλες δόσεις.

Να διευκρινίσω ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το bonus των συνεπών φορολογούμενων, που θα θεσπιστεί για όσους πληρώνουν κανονικά τις τρεις τελευταίες χρονιές.

Η τρίτη θα είναι το εισόδημα του 2015 από το δικό μας φορολογικό νομοσχέδιο.

Άκουσα ότι θεωρείται μικρό. Δεν λέω ότι είναι μεγάλο, αλλά θα σας πω ότι για κάποιον που μπορεί να συγκεντρώσει αυτά τα λεφτά ή πολύ περισσότερο τα έχει στην τράπεζα, ώστε να πληρώσει μπροστά, συμφέρει εξαιρετικά, διότι γίνεται για προεξόφληση πέντε μηνών αυτό το 2%, Ιούλιο με Νοέμβριο, που σημαίνει ότι είναι 0,4% το μήνα, δηλαδή 4,8% ετήσιο επιτόκιο.

Σας λέω ότι οποιαδήποτε προθεσμιακή κατάθεση σήμερα, κινείται στο 1%, άντε 1,2%, 1,3% maximum.

Είναι ένα προεξοφλητικό επιτόκιο τετραπλάσιο από το καλύτερο επιτόκιο που προσφέρουν για πολύ μεγάλα ποσά οι τράπεζες και συμφέρει όσους έχουν αυτήν την οικονομική δυνατότητα να πάρουν τα λεφτά από την τράπεζα και να πληρώσουν εφάπαξ βοηθώντας και το κράτος.

Υπάρχει ένα λάθος στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που λέει ότι αυξάνεται το 1,5% και γίνεται 2%. Δεν υπάρχει 1,5% όχι μόνο στη νομοθεσία του καλοκαιριού του 2013, που για πρώτη φορά ισχύει για το οικονομικό έτος 2014, αλλά είχε καταργηθεί ήδη και δεν υπήρχε ούτε για το οικονομικό έτος 2013.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε προβλέπει αναλυτικά : 

4. Στην παρ. 6 του άρθρου 67 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:
«Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση δύο τοις εκατό (2%).»

5. Στην παρ.3 του άρθρου 68 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:
«Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης, παρέχεται έκπτωση δύο τοις εκατό (2%) στο συνολικό ποσό αυτού και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών.»

Τα συγκεκριμένα άρθρα του ΚΦΕ τροποποιούνται ως εξής :

Άρθρο 67 παρ 6

6. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων υπολογίζεται με βάση την ετήσια φορολογική δήλωση του φορολογούμενου και το ποσό της φορολογικής οφειλής καθορίζεται σύμφωνα με τα άρθρα 31 και 32 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, κατόπιν έκπτωσης: α) του φόρου που παρακρατήθηκε, β) του φόρου που προκαταβλήθηκε, γ) του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή σύμφωνα με το άρθρο 9.
Σε περίπτωση που το ποσό του φόρου που προκαταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται.
Η καταβολή του φόρου γίνεται σε τρεις (3) ίσες διμηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής της δήλωσης και η καθεμία από τις επόμενες την τελευταία ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα αντίστοιχα από την υποβολή της δήλωσης, η οποία δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του ίδιου φορολογικού έτους.

Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση δύο τοις εκατό (2%).

Έκπτωση 2% στην εφάπαξ πληρωμή του φόρου στην ημερομηνία της πρώτης δόσης.

Προσοχή !!πρέπει να πληρωθούν και οι υπόλοιποι φόροι που βεβαιώνονται στο εκκαθαριστικό (τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, και φόρος πολυτελείας)

Άρθρο 68 παρ 3

3. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων υπολογίζεται με βάση την ετήσια φορολογική δήλωση του φορολογούμενου και το ποσό της φορολογικής οφειλής καθορίζεται σύμφωνα με τα άρθρα 31 και 32 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, κατόπιν έκπτωσης: α) του φόρου που παρακρατήθηκε, β) του φόρου που προκαταβλήθηκε, γ) του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή σύμφωνα με το άρθρο 9. Ειδικά για τα μερίσματα που εισπράττει ημεδαπή μητρική εταιρεία από ημεδαπή ή αλλοδαπή θυγατρική της με έδρα σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 48, από το ποσό του φόρου εκπίπτει το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε ως φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε ως φόρος επί του μερίσματος. Σε περίπτωση που το ποσό του φόρου που προκαταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται.
Η καταβολή του φόρου γίνεται σε οκτώ (8), κατ’ ανώτατο όριο, ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία ημέρα του έβδομου μήνα από την υποβολή της δήλωσης, η οποία δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του ίδιου φορολογικού έτους. Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση η καταβολή του φόρου γίνεται εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης.

Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης, παρέχεται έκπτωση δύο τοις εκατό (2%) στο συνολικό ποσό αυτού και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών.

Έκπτωση 2% επί  του φόρου νομικών προσώπων εφόσον εξοφληθεί εφάπαξ μέχρι  την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Σχετικές μας υπηρεσίες

                                                      Ζήτα Προσφορά Λογιστικής Υποστήριξης

Υπηρεσίες ILF διαβούλευση για ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτούμενων αναπτυξιακών προγραμμάτων.                                  

Λογιστικές – Φοροτεχνικές Υπηρεσίες ILF συμβούλων

Ρύθμιση Οφειλών – Υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ενεργά Προγράμματα επιδοτήσεων Δημόσιων Οργανισμών, Φορέων – Πιστοποίηση Οργανισμών, Μ.Κ.Ο. και Συλλόγων

Εάν θέλετε να λαμβάνετε νέα και προσφορές από την εταιρεία μας εγγραφείτε στο newsletter μας  Εδω

Εδώ, Δίνουμε Λύση.

 

Comments are closed.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com