

26.06.2015
Έλα να φτιάξουμε μαζί με το αρμόδιο τμήμα υπηρεσιών μας το φάκελο για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ για να δεις την προσφορά λογιστικής υποστήριξης
Ζήτα Προσφορά Λογιστικής Υποστήριξης
Ι. Δηλώσεις εισοδήματος Φυσικών προσώπων
α) Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής
-Παρατάθηκε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής Αρχικών εμπρόθεσμων δηλώσεων έως τις 27η Ιουλίου 2015. (ΠΟΛ.1130/25.6.2015)
β) Πληρωμή δόσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (Σχετική τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο)
-Α Δόση 31 Ιουλίου 2015
-Β Δόση 30 Σεπτεμβρίου 2015
-Γ Δόση 30 Νοεμβρίου 2015
γ) Έκπτωση 2% στην εφάπαξ πληρωμή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. (Δεν μεταβλήθηκε)
Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση δύο τοις εκατό (2%).
Συνεπώς, εφόσον η καταβολή του φόρου γίνει εφάπαξ στην ημερομηνία υποβολής της πρώτης δόσης (ήτοι την 31.7.2015), τότε θα ισχύει και η έκπτωση 2% στο σύνολο του φόρου. Η έκπτωση καλύπτει το σύνολο του φόρου που απορρέει από το εκκαθαριστικό ήτοι το φόρο εισοδήματος και κατά περίπτωση όπου επιβάλλεται, την εισφορά αλληλεγγύης και το φόρο πολυτελείας.
ΙΙ. Δηλώσεις εισοδήματος Νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2014
α) Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής
Παρατάθηκε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αρχικών εμπρόθεσμων δηλώσεων έως την 20η Ιουλίου 2015. (ΠΟΛ.1130/25.6.2015)
β) Πληρωμή δόσεων φόρου εισοδήματος Νομικών προσώπων σε περίπτωση χρεωστικής δήλωσης φορολογικού έτους 2014 (Δεν μεταβλήθηκε)
Με την απόφαση ΠΟΛ.1099/5.5.2015 ισχύουν τα εξής για τις δόσεις φόρου εισοδήματος Νομικών προσώπων
Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και όχι αργότερα από την επόμενη εργάσιμη ημέρα.
Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες με φορολογικό έτος 01.01.2014 – 31.12.2014 που υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος τον Ιούνιο του 2015, η καταβολή του φόρου γίνεται σε επτά (7) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη (1η) καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης και οι υπόλοιπες έξι (6) μέχρι την τελευταία ημέρα των επόμενων μηνών από την υποβολή της, ήτοι η δεύτερη (2η) δόση μέχρι τις 31.07.2015, η τρίτη (3η) δόση μέχρι τις 31.08.2015, κ.ο.κ., με την τελευταία δόση να καταβάλλεται μέχρι τις 31.12.2015, καθόσον, κατά ρητή διατύπωση των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 68 του ν.4172/2013, η καταβολή του φόρου δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του ίδιου φορολογικού έτους.
Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες με φορολογικό έτος 01.01.2014 – 31.12.2014 που υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος τον Ιούλιο του 2015, η καταβολή του φόρου γίνεται σε επτά (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη (1η) καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης και οι υπόλοιπες έξι (5) μέχρι την τελευταία ημέρα των επόμενων μηνών από την υποβολή της, ήτοι η δεύτερη (2η) δόση μέχρι τις 31.08.2015, η τρίτη (3η) δόση μέχρι τις 30.09.2015, κ.ο.κ., με την τελευταία δόση να καταβάλλεται μέχρι τις 31.12.2015.
γ) Έκπτωση 2% στην πληρωμή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης, παρέχεται έκπτωση δύο τοις εκατό (2%) στο συνολικό ποσό αυτού και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών.
Απαραίτητη προϋπόθεση -όπως και στην περίπτωση των φυσικών προσώπων- είναι η εξόφληση του συνόλου του φόρου που θα προκύπτει από την υποβολή της δήλωσης (έντυπο Ν) να γίνει εφάπαξ και μέχρι την 30η Ιουνίου 2015 ή την νέα ενδεχόμενη καταληκτική ημερομηνία υποβολής, σε περίπτωση παράτασης.
Σύμφωνα όμως με τις υφιστάμενες διατάξεις (δείτε εδώ περισσότερα), η πληρωμή της πρώτης δόσης ή του συνόλου του φόρου νομικών προσώπων γίνεται το αργότερο μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την υποβολή της δήλωσης. Συνεπώς, για να καρπωθεί την έκπτωση του 2% το νομικό πρόσωπο θα πρέπει να πληρώσει όλο το ποσό του φόρου την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.
ΙΙΙ. Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος Νομικών Προσώπων με υπερδωδεκάμηνη χρήση.(Δεν παρατάθηκε)
Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των υπόχρεων της παραγράφου 4 του άρθρου 2 και της παραγράφου 1 του άρθρου 101 του Ν.2238/1994 (νομικών προσώπων) με έναρξη εργασιών εντός του έτους 2013 και λήξη της υπερδωδεκάμηνης χρήσης εντός του έτους 2014 υποβάλλονται έως την 30η Ιουνίου 2015. (ΠΟΛ.1085/15.4.2015)
ΙV. Δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9)
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή, η καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουνίου 2015, της περ. γ’ της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν.3427/2005, παρατείνεται έως και τις 27 Ιουλίου 2015. Προσοχή στην ανακοίνωση του υπ.Οικονομικών αναφέρεται -πιθανών εκ’ παραδρομής- ότι παρατείνεται η κατάθεση τροποποιητικών δηλώσεων Ε9. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ευθέως από την αιτιολογική έκθεση ούτε από την διάταξη του νομοσχεδίου.
Αναλυτικά λοιπόν για τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, εφόσον ψηφιστεί ως έχει η τροπολογία θα ισχύσουν τα εξής:
Ε9 – 2015 (Μεταβολές από 1.1.2014 έως 31.12.2014) – Καταληκτική ημερομηνία υποβολής 27η Ιουλίου 2015
Ε9 – 2016 (Μεταβολές από 1.1.2014 έως 31.05.2014) – Καταληκτική ημερομηνία υποβολής 27η Ιουλίου 2015
Με τις διατάξεις τροπολογία δεν μεταβάλλεται η προθεσμία υποβολής στοιχείων ακινήτων (Ε9) για μεταβολές στοιχείων ακινήτων από 1.6.2015 και μετά. Συνεπώς όσοι φορολογούμενοι έχουν μεταβολές από την 1.6.2015 και μετά θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ακινήτου εντός 30 ημερών από την ημέρα μεταβολής, σύμφωνα με την περίπτωση α της παραγράφου 3 του άρθρου 23 του νόμου 3427/2005.
Σχετικές μας υπηρεσίες
Λογιστικές – Φοροτεχνικές Υπηρεσίες ILF συμβούλων
Τax Solutions-Λογιστικές Υπηρεσίες
Εδώ, Δίνουμε Λύση.