ΔΕΕ – Aπαλλαγή από το ΦΠΑ των υπηρεσιών από ανεξάρτητες ενώσεις προσώπων τα μέλη τους

ΕΣΠΑ 2017 100% επιδότηση για Νομικές δραστηριότητες
Πώς θα σβήσετε την προκαταβολή φόρου αν κλείσατε βιβλία – Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ
September 27, 2017
Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2017
September 27, 2017

ΔΕΕ – Aπαλλαγή από το ΦΠΑ των υπηρεσιών από ανεξάρτητες ενώσεις προσώπων τα μέλη τους

27/09/2017

Για νέα και έγκυρη ενημέρωση κάντε κλικ ΕΔΩ
Ενεργά Προγράμματα Επιδοτήσεων < Ανοιχτά προγράμματα επιδοτήσεων για Υποβολές >
Εάν θέλετε να λαμβάνετε νέα και προσφορές από την εταιρεία μας εγγραφείτε στο newsletter μας Εδω
Εδώ, Δίνουμε Λύση

 

 

 

Δωρεάν και Άμεση Ενημέρωση δυνατοτήτων επιδότησης

Λογιστικές – Φοροτεχνικές Υπηρεσίες ILF consulting ( Ιδιωτών, επιχειρήσεων, δημόσιους, μη κερδοσκοπικούς οργανισμού και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ )

 

Το ευρωπαϊκό Δικαστήριο με δύο πρόσφατες αποφάσεις του έκρινε ότι η απαλλαγή του ΦΠΑ η οποία προβλέπεται στην περίπτωση στ της παραγράφου 1 του άρθρου 132 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ  και αφορά τις υπηρεσίες που παρέχουν οι ανεξάρτητες ενώσεις προσώπων προς τα μέλη τους, ισχύει όταν τα μέλη των ενώσεων αυτών ασκούν δραστηριότητα γενικού συμφέροντος και δεν δραστηριοποιούνται  στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ή στον ασφαλιστικό κλάδο.

Η διάταξη αυτή της ευρωπαϊκής οδηγίας υπενθυμίζουμε ότι  έχει ενσωματωθεί στο Ελληνικό δίκαιο στην περίπτωση η’ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του νόμου 2859/2000 (ΦΠΑ).

Αναλυτικά το ΔΕΕ  στη δίκη C‑326/15 αποφάσισε :

Το άρθρο 132, παράγραφος 1, στοιχείο στʹ, της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, έχει την έννοια ότι η προβλεπόμενη στη διάταξη αυτή απαλλαγή αφορά μόνον τις ανεξάρτητες ενώσεις προσώπων τα μέλη των οποίων ασκούν δραστηριότητα γενικού συμφέροντος που μνημονεύεται στο άρθρο 132 της οδηγίας αυτής και ότι, συνεπώς, οι υπηρεσίες που παρέχονται από ένωση τα μέλη της οποίας ασκούν οικονομική δραστηριότητα στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, η οποία δεν συνιστά τέτοια δραστηριότητα γενικού συμφέροντος, δεν απολαύουν της απαλλαγής αυτής.

Δείτε την απόφαση στο φορολογικό αρχείο του κόμβου


Αντίστοιχα στη δίκη  C‑605/15 αποφάσισε :

Το άρθρο 132, παράγραφος 1, στοιχείο στʹ, της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, έχει την έννοια ότι η προβλεπόμενη στη διάταξη αυτή απαλλαγή αφορά μόνον τις ανεξάρτητες ενώσεις προσώπων τα μέλη των οποίων ασκούν δραστηριότητα γενικού συμφέροντος που μνημονεύεται στο άρθρο 132 της οδηγίας αυτής και ότι, συνεπώς, οι υπηρεσίες που παρέχονται από ανεξάρτητες ενώσεις προσώπων τα μέλη των οποίων ασκούν οικονομική δραστηριότητα στον ασφαλιστικό κλάδο, η οποία δεν συνιστά τέτοια δραστηριότητα γενικού συμφέροντος, δεν απολαύουν της απαλλαγής αυτής.

Δείτε την απόφαση στο φορολογικό αρχείο του κόμβου

Σκόπιμο είναι να αναφέρουμε επίσης ότι ελληνική ασφαλιστική εταιρία είχε προσφύγει στη ΔΕΔ αιτούμενη την επιστροφή  ΦΠΑ ως αχρεωστήτως καταβληθέντος, επικαλούμενη ότι στην περίπτωσή της ίσχυαν οι ίδιες ως άνω διατάξεις (άρθρο 132 παρ 1 περ. στ. της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, και περ. η παρ 1 άρθρο 22 του ν.2859/2000). Η ΔΕΔ με την υπ. αριθμ 1327/09-02-2017 απόφασή της είχε απορρίψει την προσφυγή για άλλους όμως λόγους και χωρίς να γνωρίζει φυσικά τις πρόσφατες αυτές αποφάσεις του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Comments are closed.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com