Σ’ ένα εξάμηνο ο νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια

Ακόμη πιο ευνοϊκή γίνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων – Τι αλλάζει με παραδείγματα.
March 30, 2015
ΜΕΤΡΟ 2.1 «Υδατοκαλλιέργεια» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013
March 30, 2015

Σ’ ένα εξάμηνο ο νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια

30/03/2015

«Καλό 2016» λέει η κυβέρνηση μέχρι να νομοθετήσει το νέο πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων για τα νοικοκυριά, με ό,τι αυτή η νέα καθυστέρηση και οι ασαφείς προσδοκίες «Σεισάχθειας» που καλλιεργούνται μπορεί να συνεπάγονται για το ήδη εκρηκτικό πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Με το φαινόμενο των μη εξυπηρετούμενων δανείων να διογκώνεται το τελευταίο τετράμηνο, καθώς εκτιμάται ότι τα «φέσια» σε στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά ξεπερνούν πλέον τα 75 δισ. ευρώ και τους τραπεζίτες να εκτιμούν πως δεν θα κορυφωθεί πριν από την επόμενη χρονιά, την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι το «ζήτημα είναι καίριο, κρίσιμο και αποφασιστικό», αλλά έδειξε ότι η κυβέρνηση δεν βιάζεται να τρέξει γρήγορα τον νόμο για τη δημιουργία του δημόσιου φορέα τον οποίο έχει εξαγγείλει.

Ο υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες μέχρι να ετοιμαστεί το θεσμικό πλαίσιο, υπονοώντας πως στην πραγματικότητα η αντιμετώπιση του προβλήματος θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους «θεσμούς» στη μεγάλη διαπραγμάτευση που θα γίνει για το νέο μεσοπρόθεσμο τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση έχει δεμένα τα χέρια της για να υλοποιήσει στο ακέραιο τις αρχικές εξαγγελίες της, καθώς συν τοις άλλοις η «δέσμευση» των 11,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ από τον EFSF αποστέρησε τους διαθέσιμους πόρους στους οποίους υπολόγιζε, προκειμένου να χρηματοδοτήσει διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μικρομεσαίους και φτωχά νοικοκυριά.

Επιπλέον, είναι δέσμια των ίδιων ισορροπιών που οι δανειστές πίεζαν να κρατήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση στο θέμα των κόκκινων δανείων, προκειμένου να μην πληγεί η κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος, όπου το 35% του συνόλου των δανείων δεν εξυπηρετείται.

Προς επίρρωσιν αυτού, ο Γ. Σταθάκης είπε χαρακτηριστικά πως η όποια λύση βρεθεί, πρέπει να είναι απόλυτα ισορροπημένη και ο τρόπος αντιμετώπισης του κοινωνικού στόχου πρέπει να λαμβάνει υπόψη και άλλες ισορροπίες. «Θα πρέπει να τραβήξουμε διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτούς που έχουν δάνεια τα οποία πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο αναδιάρθρωσης και σε αυτούς που εκμεταλλεύονται τη συγκυρία, ενώ έχουν διαθέσιμα χρήματα», υπογράμμισε.

Η δίμηνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές φαίνεται να αποτελεί τροχοπέδη και για την ψήφιση της πολυδιαφημισμένης ρύθμισης για πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που είχε εξαγγείλει από τις πρώτες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρότι ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι το σχετικό νομοσχέδιο που είναι έτοιμο εδώ και εβδομάδες, «δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια» και για τη σύνταξή του προηγήθηκε διάλογος με τις τράπεζες και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, εντούτοις η κυβέρνηση δεν το έχει καταθέσει ακόμη για άγνωστους λόγους στη Βουλή. Χθες ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι η ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στο πακέτο των νομοσχεδίων που θα κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Επιχειρηματικά δάνεια

Στο μέτωπο των επιχειρηματικών δανείων, η κυβέρνηση θα επιδιώξει επίσης «πάση θυσία», όπως ανέφερε ο Γ. Σταθάκης, να διασώσει το βιώσιμο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι δέσμιες ενός συστήματος υπερχρέωσης ή απουσίας αναχρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε αλλαγές και στο πτωχευτικό δίκαιο, για το οποίο, όπως ανέφερε, «ασκείται μεγάλη πίεση ώστε οι τράπεζες να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια παρέμβασης» ως προς το μέλλον των χρεωμένων επιχειρήσεων (π.χ. λουκέτα, συγχωνεύσεις κ.ά.). Οπως είπε, θα επιδιωχθεί οι τράπεζες να αποκτήσουν μεγαλύτερο λόγο στις αναδιαρθρώσεις, αλλά με ισχυρούς κανόνες προστασίας για τις επιχειρήσεις, ενώ οι λύσεις πρέπει να στηρίζονται σε επιχειρήσεις που έχουν προοπτική.

Σχετικές μας υπηρεσίες

                                                     Ζήτα Προσφορά Λογιστικής Υποστήριξης
Εάν θέλετε να λαμβάνετε νέα και προσφορές από την εταιρεία μας εγγραφείτε στο newsletter μας εδώ

Εδώ, Δίνουμε Λύση.

Comments are closed.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com