Γαλάζια και πράσινη ανάπτυξη στην Αδριατική και το Ιόνιο

Επίδομα θέρμανσης: Bήμα-βήμα η υποβολή της αίτησης, ποιοι είναι οι δικαιούχοι
November 23, 2021
Πώς θα δοθεί €1 δισ. σε 2 εκατομμύρια νοικοκυριά τα Χριστούγεννα
November 23, 2021

Γαλάζια και πράσινη ανάπτυξη στην Αδριατική και το Ιόνιο

23/11/2021    Ακολουθήστε μας στα Social Media   

Για νέα και έγκυρη ενημέρωση κάντε κλικ ΕΔΩ

Ενεργά Προγράμματα Επιδοτήσεων < Ανοιχτά προγράμματα επιδοτήσεων για Υποβολές >

Εάν θέλετε να λαμβάνετε νέα και προσφορές από την εταιρεία μας εγγραφείτε στο newsletter μας Εδω

Εδώ, Δίνουμε Λύση

Ενοικίαση Γραφείων / Φορολογικές Έδρες / Υπηρεσίες Θερμοκοιτίδας / Αίθουσες Εκθέσεων – Σεμιναρίων – Meeting rooms  Φορολογικές Έδρες (Virtual office) από 29,00 €   Για περισσότερες πληροφορίες ελάτε σε επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα μας 2106926590

Θέλετε δωρεάν προέλεγχο και άμεση ενημέρωση δυνατοτήτων επιδότησης και δανειοδότησης; Κάντε click εδώ

Δωρεάν και Άμεση Ενημέρωση δυνατοτήτων επιδότησης και δανειοδότησης

Το διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο: «Τί μπορεί να κάνει η EUSAIR για να εξασφαλίσει τη γαλάζια και πράσινη ανάπτυξη στην Αδριατική και το Ιόνιο: Στάδια εξέλιξης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στην EUSAIR» έλαβε χώρα στις 9 Νοεμβρίου 2021, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μεσογειακών Ακτών και Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών 2021 (MEDMRSWeek).

Το κοινό συνέδριο των Θεματικών Ομάδων Καθοδήγησης των Πυλώνων Ι & ΙΙΙ της EUSAIR ήταν αφιερωμένο στην περαιτέρω ενίσχυση και αναγνώριση των Προστατευόμενων Θαλάσσιων Περιοχών (ΠΘΠ) και του χωροταξικού σχεδιασμού στη θάλασσα και στις λεκάνες απορροής των ποταμών της EUSAIR.

Κάθε χώρα παρουσίασε την πρόοδο των εργασιών και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, σχετικά με τη δημιουργία γαλάζιων και πράσινων διαδρόμων και την καθιέρωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ). Για την περαιτέρω ανάλυση των δυνατοτήτων θέσπισης Προστατευόμενων Θαλάσσιων Περιοχών, ένα μέρος του συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στην παρουσίαση ορθών πρακτικών και αναλύσεων, που έχουν ήδη υλοποιηθεί στην περιοχή της EUSAIR.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους του συνεδρίου, οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών της EUSAIR, παρουσίασαν την πρόοδο των έργων για τη συμπερίληψη και ενίσχυση των ΠΘΠ στις χώρες τους. Ειδικότερα, η Klodiana Marika από το Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος και η Elsa Bozhaj από το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Αλβανίας, περιέγραψαν μια ολόκληρη κατάσταση Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στην Αλβανία και πιο συγκεκριμένα τη διαδικασία ΘΧΣ στο θαλάσσιο εθνικό πάρκο Karaburun Sazan. Ακόμα, ο Josip Njavro από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη παρουσίασε το Πρόγραμμα Διαχείρισης Ακτών (CAMP), ενώ η Χριστίνα Παυλούδη από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση των δραστηριοτήτων του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, οι ομιλητές ανέπτυξαν διάφορα ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με το ΘΧΣ. Ο Francesco Musco από το IUAV Πανεπιστήμιο της Βενετίας παρουσίασε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, γνωστικά δεδομένα και μεθοδολογίες σχεδιασμού για τις περιοχές της Τυρρηνικής Θάλασσας. Επιπλέον, η Ivana Stojanović από τη Διεύθυνση Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Θαλάσσιων και Χερσαίων Οικοσυστημάτων του Μαυροβουνίου, παρουσίασε τα αποτελέσματα του έργου GEF (Global Environment Facility) καθώς και περαιτέρω βήματα για τον εθνικό θαλάσσιο & παράκτιο χωροταξικό σχεδιασμό. Το πρώτο τμήμα του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την Nataša Bratina από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Σλοβενίας, η οποία επικεντρώθηκε στην αλληλεπίδραση μεταξύ περιβάλλοντος και βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας και ειδικότερα, στον τρόπο αλληλεξάρτησης, αλλά και αλληλενίσχυσης αυτών των δύο.

Το δεύτερο τμήμα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στην παρουσίαση καλών πρακτικών. Ο διακεκριμένος καθηγητής και συγγραφέας Andrej Sovinc παρουσίασε την ανάλυση των Προστατευόμενων Θαλάσσιων (υδάτινων) Περιοχών στην περιοχή της EUSAIR, καθώς και προτάσεις για διορθωτικά μέτρα, ενώ οι Mitja Grbec, Tullio Scovazzi και Ilaria Tani παρουσίασαν την ανάλυσή τους σχετικά με τη νομική βάση για τη δημιουργία και περαιτέρω ανάπτυξη των ΠΘΠ στην ίδια περιοχή. Ο Dragan Zeljko από την Κροατία επισήμανε τα επιτεύγματα της επιτροπής Sava (International Sava River Basin Commission) στη διαχείριση των λεκανών απορροής των ποταμών και η Στέλλα Κυβέλου αναφέρθηκε στα κατορθώματα της ευρωπαϊκής πλατφόρμας για το ΘΧΣ, με ειδική μνεία στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Οι Ljupka Dimoska Zajkov από τη Βόρεια Μακεδονία και ο Dobrila Kujundžić από το Υπουργείο Γεωργίας, Δασοκομίας και Διαχείρισης Υδάτων της Σερβίας έκλεισαν το δεύτερο μέρος της συνεδρίας.

Η συζήτηση στο τέλος του συνεδρίου επικεντρώθηκε στην εύρεση κοινής σύμβασης για τη δημιουργία διασυνοριακών Προστατευόμενων Θαλάσσιων Περιοχών και περιοχών προστασίας των λεκανών απορροής των ποταμών και με ποιους τρόπους μπορεί η EUSAIR να στηρίξει αυτές τις διαδικασίες.

Comments are closed.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com