Αρνητικό το ΥΠ.ΟΙΚ σε παράταση για το «χαράτσι» – Σημαντική αναμόρφωση αποφασίστηκε στην Συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ

λογιστές, αθηνών, φοτοτεχνικοί, επιδοτήσεις
Οι φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις μηνός Νοεμβρίου
November 1, 2013
υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Νέα επιτυχία της ILF Consulting στα πλαίσια χειρισμού υπόθεσης υπερχρεωμένου δανειολήπτη.
November 1, 2013

Αρνητικό το ΥΠ.ΟΙΚ σε παράταση για το «χαράτσι» – Σημαντική αναμόρφωση αποφασίστηκε στην Συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ

deh

1/11/2013

Αρνητικό είναι, σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους, το υπουργείο Οικονομικών στο ενδεχόμενο παράτασης για ακόμη ένα έτος του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων, που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αντί της εφαρμογής του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Σχετικές μας υπηρεσίες:

Υπηρεσίες του Πολίτη

Αρμόδιες πηγές αναφερόμενες στην πρόταση που υποβλήθηκε από ορισμένους βουλευτές της ΝΔ στη χθεσινή τους συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για παράταση της εφαρμογής του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων, έως ότου γίνουν οι διορθώσεις στον ενιαίο φόρο, εξηγούσαν ότι κάτι τέτοιο θα είχε ενδεχομένως προβλήματα συνταγματικότητας, δεδομένου του έκτακτου χαρακτήρα του ειδικού τέλους.

Επίσης, όπως προσθέτουν, κάτι τέτοιο θα έπληττε τη ΔΕΗ, μέσω της οποίας εισπράττεται το ειδικό τέλος και είναι η αιτία πολλών απλήρωτων λογαριασμών, που έχει η εταιρεία.

Τη σχετική πρόταση είχε υποβάλλει στον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής, με τη σύμφωνη γνώμη αρκετών βουλευτών του κόμματος που εκλέγονται στην περιφέρεια. Η πρόταση ήταν να διατηρηθεί για έναν ακόμη χρόνο το «χαράτσι» της ΔΕΗ, μειωμένο κατά 10%, προκειμένου να δοθεί ο χρόνος για να επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο τα στοιχεία για τα αγροτικά κτήματα, με παράλληλη αύξηση της επιβάρυνσης για την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία.

«Η πρόταση την οποία κατέθεσα είναι να κρατηθεί για άλλον ένα χρόνο, να διατηρηθεί το ΕΕΤΑ μειωμένο κατά 10%, για να πιαστεί και ο στόχος μπορούμε να μιλήσουμε και για φορολογία στην πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία και να δοθεί έτσι στο επιτελείο το οικονομικό να επεξεργαστεί ακόμα καλύτερα το νομοσχέδιο ούτως ώστε να μην έχει αυτές τις αδικίες για να μπορεί να περάσει», είπε ο κ. Τζαμτζής.

«Κάθε αγρότης, όπου και να καλλιεργεί μένει σε ένα μικρό χωριουδάκι. Όπου έχει ένα σπίτι τουλάχιστον 100 τετραγωνικά όπου έχει από πολύ παλιά αυτό το σπίτι και πολλές φορές είχε μέσα του 8 και 10 άτομα να μένουνε γιατί είναι πολύτεκνες οικογένειες και είναι τουλάχιστον μέσα σε τρία στρέμματα γιατί χρειαζόταν να έχει το κοτέτσι του, την γίδα του, την αποθήκη του για τα λιπάσματά του και τα εργαλεία του. Πόσο θα στοιχίσει αφού είναι εντός οικισμού και είναι πάνω σε έναν εθνικό δρόμο γιατί συνήθως είναι δεξιά και αριστερά από τους εθνικούς επαρχιακούς δρόμους, είναι που αναπτύσσονται τα χωριά. Το κοστολόγιο που μου έβγαλε ο κ. Καραβίτης είναι τουλάχιστον 1.000 ευρώ, όταν το ΕΕΤΗΔΕ που πληρώνει σήμερα ο αγρότης είναι από 150 έως 300 ευρώ το πολύ», σημείωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας, κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας φέρεται πάντως ότι σύμφώνησε να άρει τις αδικίες και να διορθώσει τις στρεβλώσεις που προκαλούν οι ειδικοί συντελεστές για τον υπολογισμό του φόρου, επιμένοντας όμως ότι ο τρόπος θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο σχεδιασμός μπορεί να αποφέρει περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ από τα αγροτεμάχια και άλλα περίπου 160 εκατομμύρια από τα αγροτικά κτίσματα.

Εκτός από την παράταση του έκτακτου τέλους, στο τραπέζι έπεσε πρόταση για μικρότερη μείωση φόρου από 16% στα αστικά ακίνητα, έτσι ώστε να απαλλαγούν πλήρως τα αγροτεμάχια κυρίως στις ορεινές μειονεκτικές περιοχές για μετακύλιση του φορολογικού βάρους στα αγροτεμάχια επιδοτούμενων αγροτών, όπως επίσης και για μεγαλύτερη επιβάρυνση στα αγροτεμάχια επιφανείας 130 στρεμμάτων με αντιστροφή των συντελεστών επιφανείας.

Συζήτηση έγινε και για την υπερφορολόγηση των αστικών ακινήτων, όπως προκαλείται κυρίως από τον υπολογισμό φόρου με βάση πλασματικές αξίες, ενώ έντονη κριτική ασκήθηκε και για τα παράδοξα του νέου φόρου όπως για παράδειγμα η επιβολή φόρου ακόμα και σε δεσμευμένα οικόπεδα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

———-
ΠΑΣΟΚ για φόρο ακινήτων: Να τον πάρει πίσω ο Στουρνάρας

Αρνητικό κλίμα και έντονος προβληματισμός απέναντι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, κυριάρχησαν στη σημερινή συνεδρίαση του διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, όπου ακούστηκαν ακόμη και φωνές βουλευτών να λένε προς το υπουργείο Οικονομικών «να το πάρει πίσω».

Οπως αποφασίστηκε τελικώς, μετά τη «γκρίνια» που ακούστηκε από σημαντικά στελέχη του κόμματος, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει τη «σημαντική αναμόρφωση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων», με βάση τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις και τις ερωτήσεις του κόμματος επί του νομοσχεδίου, που θα υποβληθούν στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

«Η αναμόρφωση πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε μέσα στο πλαίσιο του δημοσιονομικού στόχου, να υπάρχει δικαιότερη κατανομή των βαρών και να φορολογείται συνολικά η ακίνητη περιουσία», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Παράλληλα θα πρέπει να προβλεφθούν απαλλαγές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως επίσης και χαμηλοί συντελεστές για παραγωγικές εγκαταστάσεις του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης», καθώς επίσης και «να αντιμετωπιστούν διαφορετικά τα ακίνητα που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω χωροταξικών, αρχαιολογικών και πολεοδομικών περιορισμών».

Επιπλέον, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με τους αρμόδιους τομείς θα συγκροτήσουν ομάδες εργασίας για τη διατύπωση μιας προοδευτικής φορολογικής πρότασης.

Εδώ, Δίνουμε Λύση

 

Comments are closed.