2/4/2014
Μικρές νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014, αλλάζουν ουσιαστικά ορισμένες διατάξεις του ΚΦΕ σχετικά με τους παρακρατούμενους φόρους.
α) Στην περίπτωση δ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 64 αντικαταστάθηκε η φράση “τεχνικές υπηρεσίες” με την φράση “τεχνικά έργα” ενώ διαγράφηκε η φράση “υπηρεσίες και άλλες αμοιβές” δίπλα στις συμβουλευτικές υπηρεσίες.
β) Στο δεύτερο εδάφιο της παραπάνω περίπτωσης δ’ προστέθηκε η φράση “ανεξαρτήτως αν ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα”.
Αναλαμβάνουμε πλήρη Λογιστική Υποστήριξη Ιδιωτών και Επιχειρήσεων, δείτε σχετική μας υπηρεσία : Λογιστικές – Φοροτεχνικές Υπηρεσίες ILF consulting
Με τις δύο παραπάνω αλλαγές ουσιαστικά αποσαφηνίζεται ότι πλέον με η παρακράτηση 20% θα γίνεται :
1) Στα τεχνικά έργα
2) Στις αμοιβές διοίκησης (αναμένουμε διευκρίνιση γιαυτή την περίπτωση)
3) Στις συμβουλευτικές υπηρεσίες και σε άλλες παρόμοιες με αυτές υπηρεσίες .
Ενώ επίσης γίνεται σαφές ότι η παρακράτηση 3% για τις αμοιβές τεχνικών έργων γίνεται είτε ο λήπτης είναι φυσικό πρόσωπο, είτε νομικό πρόσωπο.
γ) Στην παράγραφο 2 προστέθηκε η φράση “εκτός από τις κεφαλαιουχικές εταιρείες” καθώς και οι λέξεις “φυσικά ή”
Με τις δύο αυτές προσθήκες γίνεται επίσης σαφές ότι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (εκτός από τις κεφαλαιουχικές εταιρίες) προβαίνουν σε παρακράτηση (1%,4% ή 8%) κατά την προμήθεια αγαθών ή υπηρεσιών και από τα φυσικά πρόσωπα. Πριν την μεταβολή αυτή η παρακράτηση γίνονταν μόνο από τα νομικά πρόσωπα.
δ) Με την τροποποίηση της παραγράφου 7 ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την απόδοση του φόρου υπεραξίας από τους συμβολαιογράφους, οι οποίοι αποδίδουν αυτόν με τραπεζική επιταγή σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου, ενώ με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται η διαδικασία για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.
ε) Με την προσθήκη της παραγράφου 8 και 9 απαλλάσσονται από την παρακράτηση φόρου οι συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τα 300 ευρώ, εφόσον ο λήπτης της αμοιβής είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, καθώς και το εισόδημα από τόκους κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου που αποκτούν νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και δεν έχουν στην Ελλάδα μόνιμη εγκατάσταση.
Το άρθρο 64 μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου διαμορφώνεται ως εξής:
Αρθρο 64. Συντελεστές παρακράτησης φόρου – Κείμενο νόμου
3. Η παρακράτηση φόρου εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση της παραγράφου 1 σε περίπτωση που αυτός που λαμβάνει την πληρωμή, εκτός από τις αμοιβές που αναφέρονται στην περίπτωση δ’ της παραγράφου 1, η οποία υπόκειται σε παρακράτηση φόρου είναι φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που δεν έχει τη φορολογική κατοικία του και δεν διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
4. Σε περίπτωση που η παρακράτηση φόρου δεν εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση ο παρακρατηθείς φόρος πιστώνεται έναντι του φόρου εισοδήματος που πρέπει να βεβαιωθεί από επιχειρηματική δραστηριότητα ή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, κατά περίπτωση.
5. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται ο χρόνος υποβολής της δήλωσης.
6. Οι πληρωμές τόκων δανείων που χορηγούν πιστωτικά ιδρύματα, περιλαμβανομένων των τόκων υπερημερίας, καθώς και οι τόκοι διατραπεζικών καταθέσεων απαλλάσσονται από την παρακράτηση φόρου.
7. Ο φόρος που παρακρατείται σύμφωνα με τις ανωτέρω παραγράφους αποδίδεται το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής εκτός από τους φόρους που παρακρατούνται από τους συμβολαιογράφους. Ειδικά ο φόρος που παρακρατείται από συμβολαιογράφο για την υπεραξία του άρθρου 41, αποδίδεται από τον ίδιο με τραπεζική επιταγή σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται η διαδικασία για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.
8. Σε περίπτωση που ο λήπτης της αμοιβής σύμφωνα με την περίπτωση δ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 62 είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, παρακράτηση φόρου σύμφωνα με την παράγραφο 1 ενεργείται μόνον εφόσον η συναλλαγή υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ.
9. Ειδικά, το εισόδημα από τόκους κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου που αποκτούν νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και δεν έχουν στην Ελλάδα μόνιμη εγκατάσταση δεν υπόκειται σε παρακράτηση φόρου σύμφωνα με την παράγραφο 1
Εάν θέλετε να λαμβάνετε νέα και προσφορές από την εταιρεία μας εγγραφείτε στο newsletter μας εδώ
Εδώ, Δίνουμε Λύση