ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

kep anergoi
Νέες υπηρεσίες από τα ΚΕΠ
February 24, 2014
νεα, εσπα, νέος, αναπτυξιάκος
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΑΡΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΟΓΑ
February 26, 2014

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

νεα, εσπα, νέος, αναπτυξιάκος

24/02/2014

Σχετικές μας Υπηρεσίες:

Λογιστικές – Φοροτεχνικές Υπηρεσίες ILF consulting

Υπηρεσίες για ΕΣΠΑ και αναπτυξιακών προγραμμάτων

1. Η σύσταση της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας γίνεται από την Υπηρεσία Μίας Στάσης με το καταστατικό της και τις τροποποιήσεις του να γίνονται με ιδιωτικό έγγραφο εκτός αν από ειδικές διατάξεις νόμου απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο.

2. Η Ι.Κ.Ε. μπορεί να συνιστάται από ένα πρόσωπο ή να καθίσταται μονοπρόσωπη οπότε τα στοιχεία του μοναδικού εταίρου της υποβάλλονται σε δημοσιότητα μέσω του Γ.Ε.ΜΗ. Ενόσω η εταιρία είναι μονοπρόσωπη, στην επωνυμία της περιλαμβάνονται οι λέξεις «Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία ή «Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.»
3. Η επωνυμία της Ι.Κ.Ε. μπορεί να είναι και φανταστική αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει στην επωνυμία να περιέχονται ολογράφως οι λέξεις «ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία ή σε συντομογραφία Ι.Κ.Ε.». Επίσης η επωνυμία της εταιρίας μπορεί να αποδίδεται ολόκληρη με λατινικούς χαρακτήρες ή σε ξένη γλώσσα. Αν αποδίδεται στην αγγλική γλώσσα θα πρέπει να περιέχει ολογράφως τις λέξεις «Private Company» ή την ένδειξη «P.C.» και αν είναι μονοπρόσωπη τις λέξεις «Single Member Private Company» ή «Single Member P. C.»
4. Η διάρκεια της εταιρείας είναι ορισμένου χρόνου και αν δεν ορίζεται χρόνος η διάρκεια της είναι δώδεκα έτη από τη σύστασή της.
5. Ο διαχειριστής της εταιρείας μέσα σε ένα μήνα από τη σύστασή της οφείλει να βεβαιώσει την καταβολή του αρχικού κεφαλαίου με πράξη που καταχωρείται στο Γ.Ε.ΜΗ.
6. Υπάρχει αποσύνδεση της εταιρικής συμμετοχής και των εταιρικών μεριδίων από το κεφάλαιο της εταιρείας καθότι ο αριθμός των εταιρικών μεριδίων δεν ισούται πάντα με το κεφάλαιο της εταιρείας διότι όταν υπάρχουν πέραν των κεφαλαιακών εισφορών και εξωκεφαλαιακές ή εγγυητικές εισφορές ο αριθμός των εταιρικών μεριδίων εκφράζει το σύνολο των εταιρικών εισφορών.
7. Το ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο της Ι.Κ.Ε. καθώς και η ελάχιστη ονομαστική αξία κάθε εταιρικού μεριδίου δεν μπορεί να είναι κατώτερο από ένα ευρώ ανεξάρτητα από το είδος των εισφορών στην οποία αντιστοιχούν.
8. Κατά τη σύσταση της Ι.Κ.Ε. πρέπει να υπάρχει πάντα ένα εταιρικό μερίδιο που αντιπροσωπεύει κεφαλαιακή εισφορά και σε κάθε περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζονται και τα τρία είδη εισφορών.
9. Στις περιπτώσεις εισφοράς σε είδος που είναι δεκτική αποτίμησης, δεν υπάρχει υποχρέωση αποτίμησης της εισφοράς αυτής κατά την έννοια του άρθρου 9 του κ.ν. 2190/1920 «περί ανωνύμων εταιρειών» εάν η αξία του εισφερόμενου στοιχείου δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ αλλά αυτό θα λογιστικοποιείται στην αξία την οποία δηλώνουν τα συμβαλλόμενα μέρη στο καταστατικό.
Επίσης στην εισφορά εξωκεφαλαιακής εισφοράς που συνίσταται σε παροχές που δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο
κεφαλαιακής εισφοράς όπως απαιτήσεις που προκύπτουν από ανάληψη υποχρέωσης εκτέλεσης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών δεν υπάρχει υποχρέωση αποτίμησης κατά την έννοια του άρθρου 9 του κ.ν. 2190/1920 «περί ανωνύμων εταιρειών» αλλά η αξία της εισφοράς αυτής καθορίζεται στο καταστατικό από τους συμβαλλόμενους.
Η αξία κάθε εγγυητικής εισφοράς καθορίζεται στο καταστατικό και ο αριθμός των εταιρικών μεριδίων που αντιστοιχεί σε αυτές δεν μπορεί να υπερβαίνει το 75% του ποσού της ευθύνης που ορίζεται επίσης στο καταστατικό για τα χρέη της εταιρεία έναντι των τρίτων ενώ στην περίπτωση παροχής της εγγυητικής εισφοράς, ο εταίρος που κατέβαλε εταιρικό χρέος δεν έχει δικαίωμα αναγωγής κατά της εταιρείας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε εδώ ότι εάν το ποσό της ευθύνης είναι εκατό ευρώ τότε η αξία της εγγυητικής εισφοράς που θα καθορίζεται στο καταστατικό και η αξία των εκδιδομένων εταιρικών μεριδίων θα είναι μέχρι το εβδομήντα πέντε.
Η επιστροφή εισφορών επιτρέπεται μόνο για τις κεφαλαιακές εισφορές μέσω της διαδικασίας μείωσης του κεφαλαίου ενώ για τις λοιπές απαγορεύεται η επιστροφή τους και επιτρέπεται μόνο η εξαγορά τους από τον εταίρο που τις οφείλει ως δικλείδα απεμπλοκής του εταίρου από την υποχρέωση που ανέλαβε αλλά δεν μπορεί να την τηρεί στο διηνεκές.
10. Η διαχείριση της Ι.Κ.Ε. μπορεί να είναι είτε νόμιμη είτε καταστατική και η πρώτη είναι εκείνη που υπάρχει όταν δεν υπάρχει καταστατική πρόβλεψη.
Σε κάθε περίπτωση διαχειριστής μπορεί να είναι οποιοσδήποτε εταίρος ή μη αλλά μόνο φυσικό πρόσωπο ενώ το νομικό πρόσωπο εταίρος δεν μπορεί να είναι διαχειριστής πράγμα που σημαίνει ότι αν εκλεγεί νομικό πρόσωπο ως διαχειριστής η εκλογή είναι άκυρη και στην περίπτωση που η εταιρεία έχει «νόμιμη διαχείριση» το νομικό πρόσωπο οφείλει να ορίσει για λογαριασμό του φυσικό πρόσωπο που θα είναι ο διαχειριστής.
Τονίζεται εδώ ότι στην περίπτωση της νόμιμης διαχείρισης υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στα ασφαλιστικά ταμεία για όλους τους εταίρους ενώ στην περίπτωση της καταστατικής διαχείρισης μόνο γι’ αυτόν που έχει ορισθεί ως διαχειριστής και όχι για του λοιπούς εταίρους.
11. Η σύνταξη των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και ο έλεγχος αυτών γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 «περί ανωνύμων εταιρειών» και εγκρίνονται από τους εταίρους που εγκρίνουν επίσης και τη διανομή των κερδών με τη συμμετοχή τους να είναι ανάλογη του αριθμού μεριδίων που κατέχει κάθε εταίρος.
Το καταστατικό όμως μπορεί να προβλέπει ότι για ορισμένο χρόνο που δεν υπερβαίνει τη δεκαετία κάποιος εταίρος ή εταίροι δεν μετέχουν ή μετέχουν περιορισμένα στα κέρδη ή στο προϊόν της εκκαθάρισης ή ότι έχουν δικαίωμα λήψης πρόσθετων κερδών.
12. Οι εκάστοτε ισχύουσες φορολογικές διατάξεις για την Ε.Π.Ε. εφαρμόζονται αναλόγως και στην Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε νέα και προσφορές από την εταιρεία μας εγγραφείτε στο newsletter μας εδώ

Comments are closed.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com