Το σχέδιο του φόρου υπεραξίας

λογιστές, εσπα, επιδοτήσεις, αναπτυξιακός, νόμος
Μείωση φόρων υπό προϋποθέσεις υπόσχεται η κυβέρνηση
February 17, 2014
νεα, εσπα, νέος, αναπτυξιάκος
Τρία νέα προγράμματα για άνεργους
February 18, 2014

Το σχέδιο του φόρου υπεραξίας

λογιστικές υπηρεσίες

17/2/2014

– Τι θα πληρώνουν όσοι φορολογούμενοι πουλήσουν το ακίνητό τους πριν συμπληρώσει 25ετία στην κατοχή τους
– Ποιοι θα γλιτώνουν το φόρο υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση
– Ούτε ένα ακίνητο δεν έχει μεταβιβαστεί από την αρχή του έτους εξαιτίας της ασάφειας που επικρατεί

Σχετικές μας υπηρεσίες:

Λογιστικές – Φοροτεχνικές Υπηρεσίες ILF consulting

Γρίφος παραμένει ο φόρος υπεραξίας με αποτέλεσμα από αρχές τους έτους να μην έχει μεταβιβαστεί ούτε ένα ακίνητο. Αυτό το γρίφο προσπαθεί να ξεμπλέξει τώρα αν και καθυστερημένα το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, όσοι κρατούν ακίνητα στην κατοχή τους για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών ή έχουν κέρδος από την πώληση χαμηλότερο των 25.000 ευρώ και έχουν κρατήσει το ακίνητο για τουλάχιστον πέντε χρόνια, γλιτώνουν τον φόρο υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση. Για φορολογούμενους οι οποίοι θα προχωρήσουν σε πώληση του ακινήτου τους εντός του χρονικού ορίου των 25 ετών, ο φόρος θα περιορίζεται σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό.

Το τελικό σχέδιο προβλέπει ότι η τιμή κτήσης θα υπολογίζεται ξανά λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό των ετών που μεσολάβησαν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων πωλείται σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές αγοράς τους λόγω της κρίσης.

Αν υποθέσουμε ότι κατά τη μεταβίβαση ενός άλλου ακινήτου, η υπεραξία που προκύπτει μετά την εφαρμογή των συντελεστών απομείωσης είναι 26.000 ευρώ, αφαιρούνται τα 25.000 ευρώ του αφορολογήτου και στα 1.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 15%, επομένως ο φόρος είναι 150 ευρώ.

Η τιμή κτήσης

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τιμή κτήσης είναι το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο ή το πραγματικό τίμημα που καταβλήθηκε, όπως προκύπτει από κατάλληλα δικαιολογητικά, ή το πραγματικό κόστος σε περίπτωση ανέγερσης κτίσματος. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τίμημα, η τιμή κτήσης είναι η αξία βάσει της οποίας προσδιορίστηκε ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου ή κατοχής κατά τον χρόνο κτήσης.

Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις θα διευκρινίζονται με εγκύκλιο η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός των ημερών.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, στο υπουργείο Οικονομικών είχαν υποβληθεί και προτάσεις από την ΠΟΜΙΔΑ και το ΠΑΑΣΟΚ για αντικατάσταση του φόρου υπεραξίας από έναν φόρο με συντελεστή 3%  ή με συντελεστή 7% για ακίνητα που αποκτήθηκαν πριν από την 1-1-2013, επί της τιμής πώλησης, η οποία θα επιβάρυνε τον πωλητή.

Ωστόσο οι προτάσεις αυτές απορρίφθηκαν με το σκεπτικό ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φορολογικές επιβαρύνσεις ακόμα και φορολογουμένους οι οποίοι στη σημερινή συγκυρία κάθετης πτώσης των τιμών των ακινήτων πωλούσαν με ζημιά. Θα ήταν ένας συμπληρωματικός φόρος μεταβίβασης και όχι φόρος υπεραξίας, στην ανάγκη καθιέρωσης του οποίου συμφωνούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Επιπλέον, ένας τέτοιος φόρος θα ακύρωνε την πρόσφατη μείωση του φόρου μεταβίβασης από το 10% στο 3% που ισχύει από τις αρχές του έτους. Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι οι πωλητές θα μετακυλούσαν τον φόρο στις πλάτες των αγοραστών, αυξάνοντας έτσι τις τιμές.

Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τον φόρο υπεραξίας θα υπολογίζουν οι εφορίες και οι συμβολαιογράφοι θα είναι υπεύθυνοι για την είσπραξη και την απόδοση του φόρου στη ΔΟΥ.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε νέα και προσφορές από την εταιρεία μας εγγραφείτε στο newsletter μας εδώ 

Εδώ, Δίνουμε Λύση

 

Comments are closed.