Μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποφασίσει το Υπ.Οικ. ποιές αποδείξεις θα μετράνε για το 2014
December 27, 2013
οαεδ anergoi programmata
ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκε ο προσωρινός πίνακας κατάταξης στο πρόγραμμα “Κοινωφελούς Εργασίας”
December 31, 2013

ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ LEADER

εσπα, ειπδοτήσεις, leader, νέος, αναπτυξιακός, νόμος

Γενικά για τις επενδύσεις στην επαρχία και το πρόγραμμα Leader.

Η κρίση έκανε πολλούς Έλληνες να στραφούν στην επαρχία που πριν ήταν ξεχασμένη.

Η δραματική μείωση των εισοδημάτων στις πόλεις δημιούργησε μια νέα γενηά επενδυτών που είτε είχαν κάποια περιουσία στην επαρχία είτε όχι, επένδυσαν στην επαρχία, εκμεταλλευόμενοι τις γενναίες επιδοτήσεις και επέστρεψαν στις ρίζες τους ή αποφάσισαν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους προς το καλύτερο μακρυά από την αστυφιλική νοοτροπία.

Αυτή την περίοδο είναι ενεργά τα παρακάτω προγράμματα Leader: 

 

Πρόγραμμα Leader Ν. Κέρκυρας και Παξών έως 22/12/2014

Πρόγραμμα Leader  N. Λασιθίου  έως  26/01/2015

Πρόγραμμα  Leader  Ν. Πέλλας έως 12/01/2015

Πρόγραμμα  Leader  Ν. Δυτικής Κρήτης   έως  20/01/2015

Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε μαζί μας

Σύντομα αναμένεται να ανοίξει Leader Ν. Ιωαννίνων & Θεσπρωτίας.

 

Σχετικές μας υπηρεσίες:

Υπηρεσίες ILF consulting για ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτούμενων αναπτυξιακών προγραμμάτων

Επίσης, πολλές επιχειρήσεις, τοπικές ή με έδρα τις μεγαλουπόλεις, ίδρυσαν υποκαταστήματα, νέα σημεία διανομής κλπ εκμεταλλευόμενες των επιδοτήσεων για ευρύτερη ή πανελλαδική πρόσβαση στους πελάτες τους.

Φυσικά, ο τουρισμός που αποτελεί πλέον την βασική  βιομηχανία μας, είναι καλό κίνητρο για επενδυτική αποκέντρωση.leader

Συνεπώς, εάν έχετε κάποιο ακίνητο, κτήμα, οικόπεδο, κτίσμα κλπ που δεν είχατε σκεφθεί ποτέ να το αξιοποιήσετε, είναι η καλύτερη στιγμή να το ξανασκεφθείτε εκμεταλλευόμενοι τις επιδοτήσεις των Leader.

Αλλά, ακόμη και εάν δεν έχετε κάποιο ακίνητο στην επαρχία, υπάρχουν πολλά ακίνητα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές και οι επενδυτικές προοπτικές είναι εξαιρετικές, πάντως, πολύ καλύτερες από τις πόλεις.

Η επαγγελματική αποκέντρωση είναι πλέον γεγονός και εφικτή με τα Leader.

Τα προγράμματα Leader αφορούν συγκεκριμένους νομούς και περιοχές και προσφέρουν επιχορήγηση που μπορεί να φτάσει το 60%. Δικαιούχοι του προγράμματος Leader ,ανάλογα με το τοπικό πρόγραμμα, είναι ιδιώτες (αγρότες ή μη), επιχειρήσεις (υφιστάμενες ή υπό σύσταση), μη κερδοσκοπικοί φορείς, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και εταιρίες ΟΤΑ. 

Οι δραστηριότητες που επιχορηγούνται μέσω των προγραμμάτων Leader είναι: 
Μικρά τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία (μέχρι 40 κλίνες) και campings.

Επισκέψιμα αγροκτήματα (έκτασης τουλάχιστον 20 στρεμμάτων).

Εστιατόρια, αναψυκτήρια, παραδοσιακά καφενεία.

Βιοτεχνικές μονάδες παραγωγής προϊόντων, όπως χειροτεχνήματα μεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραμικής – υφαντουργίας, ξύλινες κατασκευές (καρέκλες, έπιπλα, έπιπλα κουζίνας).

Βιοτεχνίες μεταποίησης-τυποποίησης γεωργικών προϊόντων (όπως δημητριακά, οίνος, οπωροκηπευτικά, κρέας, γάλα, αυγά, μέλι, ελιές, πατάτες, άνθη, σπόροι, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά).

Μεταποίηση και εμπορία δασοκομικών προϊόντων (ξυλεία, καυσόξυλα, φελλός, ερικόριζα).

Μικρές βιοτεχνίες επεξεργασίας ειδών διατροφής και δασοκομικών υλών μετά την α΄μεταποίηση (πχ αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, παραγωγή αλευροειδών προϊόντων, παραγωγή αλκοολούχων ποτών, παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων από φρούτα και λαχανικά κλπ).

Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία, δραστηριότητες φυσικής ευεξίας, καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία και ερμηνεία, επισκευή υποδημάτων & δερμάτινων ειδών, λιανικό εμπόριο οινοπνευματωδών και άλλων ποτών, παντοπωλεία κλπ).

Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας).

Γραφεία οργάνωσης, πληροφόρησης και προώθησης αγροτικού τουρισμού.

Διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχών, όπως βελτίωση – σήμανση μονοπατιών, φυτοτεχνικές εργασίες, ποδηλατικές διαδρομές στην αγροτική ύπαιθρο, τεχνικά έργα μικρής κλίμακας για την προστασία του εδάφους, διαμόρφωση θέσεων θέας καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

 

Παραπομπή

09-08-2013 – Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος από το νέο αναπτυξιακό νόμο

Σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος από το νέο αναπτυξιακό νόμο 4146/13 καταγράφουν τα συγκριτικά στοιχεία των αιτήσεων υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο της δεύτερης περιόδου του 2012 και της πρώτης περιόδου του 2013, δηλαδή μετά τη δημοσίευση του.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η συνολική αιτούμενη ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου,  ήταν την πρώτη περίοδο του 2013 αυξημένη κατά 40% σε σχέση με την δεύτερη περίοδο του 2012.

Δεδομένου ότι μεσολάβησε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση του νόμου έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων που περιλαμβάνει ο α’ κύκλος του 2013 η βελτίωση αυτή  είναι παραπάνω από ικανοποιητική.

Σημειώνεται επίσης ότι μετά την ωρίμανση του νόμου και τις πρόσθετες βελτιώσεις του θεσμικού πλαισίου που εξετάζονται, αναμένονται ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Από τους σχετικούς επισυναπτόμενους πίνακες που έχουν αναλυτικά  τα στοιχεία ανά περιφέρεια και ανά καθεστώς ενίσχυσης (γενική επιχειρηματικότητα, τεχνολογική ανάπτυξη και περιφερειακή συνοχή) προκύπτει ότι:

Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν τον Α’ κύκλο του 2013 ανέρχεται σε 536.014.738,1 Ευρώ όταν αυτός του Β’ κύκλου του 2012 ανήλθε σε 372.161.812,1 Ευρώ.

Αναλυτικότερα, την α’ περίοδο του 2013 υποβλήθηκαν πανελλαδικά 140 αιτήσεις συνολικής αιτούμενης ενίσχυσης   196.030.850,3 €.  Από αυτές οι 38 υποβλήθηκαν στην κεντρική υπηρεσία (Γενική Δ/νση Ιδιωτικών Επενδύσεων) με συνολική αιτούμενη ενίσχυση 123.922.316 €.

Την β’ περίοδο του 2012 υποβλήθηκαν πανελλαδικά 159 αιτήσεις, συνολικής αιτούμενης ενίσχυσης 138.415.915,8€. Από αυτές οι 32 υποβλήθηκαν στην κεντρική υπηρεσία (Γενική Δ/νση Ιδιωτικών Επενδύσεων) με συνολική αιτούμενη ενίσχυση 52.276.141,38€.

Σε σχετική δήλωση του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης επισήμανε τα εξής: «Με το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο βάλαμε ισχυρές βάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την χώρα μας φιλική για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις και αυτήν την προσπάθεια θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε. Στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, προωθούμε άμεσα την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που δίνει τη δυνατότητα προκαταβολής του συνόλου της επιχορήγησης και στα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στο Νόμο 3908/2011 με προσκόμιση εγγυητικής επιστολής».

 

Εδώ, Δίνουμε Λύση

 

Comments are closed.