Πώς έβαλε χέρι η εφορία σε 600.000 καταθέσεις

parakolouthish epidothsewn
Βασικές αλλαγές την τελευταία στιγμή στα πρόστιμα για ληξιπρόθεσμα χρέη
December 23, 2013
Θεοχάρης: Ο κόσμος δεν θα πρέπει να φοβάται ότι θα παίρνουμε σπίτια – τι είπε για δηλώσεις – ληξιπρόθεσμα – αποδείξεις
December 23, 2013

Πώς έβαλε χέρι η εφορία σε 600.000 καταθέσεις

nea, εσπα, αναπυξιακός, νόμος, επιδοτήσεις

23/12/2013

Τη στιγμή που δρομολογείται νομοθετικά η απευθείας αφαίμαξη των τραπεζικών λογαριασμών από τις Εφορίες, η επίθεση του Δημοσίου στους λογαριασμούς οφειλετών που έχουν λυγίσει από τα φορολογικά βάρη, συνεχίζεται με απίστευτη ένταση. Το τρέχον έτος, πραγματοποιήθηκαν κατασχέσεις εις βάρος τουλάχιστον 600.000 καταθετών!
Σύμφωνα με τα βιβλία των δηλώσεων τρίτων του Ειρηνοδικείου Αθηνών, το 2013 κατατέθηκαν 98.743 δηλώσεις τρίτων, η καθεμία όμως από τις οποίες αφορά πολύ περισσότερους οφειλέτες, που με μετριοπαθείς υπολογισμούς αλλά και σύμφωνα με την επιτόπια έρευνα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» ξεπερνούν τους 600.000.

Σχετικές μας υπηρεσίες:

Λογιστικές – Φοροτεχνικές Υπηρεσίες ILF consulting

Υπηρεσίες του Πολίτη

Σε κάθε περίπτωση η επίθεση κλιμακώνεται. Εντός του 2013 οι κατασχέσεις του Δημοσίου (δηλώσεις τρίτων) για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών φτάνουν κατά μέσο όρο τις 500 ημερησίως, ενώ υπάρχουν και μέρες που επιδόθηκαν περισσότερες από 1.000! Δεν στρέφονται μόνο όμως εναντίον των καταθετών, αλλά και κατά των συνταξιούχων, καθώς στα βιβλία του Ειρηνοδικείου υπήρξαν συντάξεις που κατάσχονται στα χέρια ασφαλιστικών ταμείων!

Το 80% των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων αφορά αιτήματα ΔΟΥ για κατάσχεση λογαριασμών. Σύμφωνα με τον Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων, η κατάσχεση στα χέρια τρίτων γίνεται με έγγραφο του διευθυντή της ΔΟΥ χωρίς κοινοποίηση στον οφειλέτη. Ο τρίτος, εν προκειμένω οι τράπεζες στην πλειονότητα των περιπτώσεων, στον οποίο υποβάλλεται το κατασχετήριο, υποχρεούται εκ του νόμου να υποβάλει δήλωση τρίτου στο Ειρηνοδικείο, εντός οκτώ ημερών. Στη δήλωση περιγράφει τα ποσά που τυχόν εντοπίστηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και κατασχέθηκαν.

«Ο τεράστιος αριθμός των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων το 2013 είναι αμφίβολο τελικά αν θα αποδώσει στο Δημόσιο, υπό την έννοια ότι συμβαίνει με τέτοια ένταση και τόσο μαζικά ώστε οι καταθέτες θα πάρουν τα μέτρα τους. Μια λύση θα ήταν να μπει ένα πλαφόν ώστε να μην θίγεται η μεγάλη μάζα των μικροκαταθετών που αποταμιεύει χρήματα για μια έκτακτη ανάγκη», λέει στην εφημερίδα ο δικηγόρος Γιάννης Χατζηαντωνίου,.

Κατασχέσεις καταθέσεων οφειλετών από το Δημόσιο μέσω του Ειρηνοδικείου Αθηνών:

-98.749 οι αιτήσεις το 2013 έναντι 70.387 πέρσι
-Κάθε αίτηση περιέχει πολλά ονόματα οφειλετών
– Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα οι αιτήσεις κατασχέσεις φτάνουν τις 500 κατά μέσον όρο!
-Συνολικά, το 2013 επιχειρήθηκαν κατασχέσεις καταθέσεων (κυρίως μισθών) σε πάνω από 600.000 οφειλέτες
-Αυξάνονται οι αιτήσεις της Εφορίας για κατάσχεση και των συντάξεων
-Το νέο σύστημα της απευθείας σύνδεσης της Εφορίας με τις τράπεζες θα διευκολύνει την αφαίμαξη των καταθέσεων χωρίς προειδοποίηση.

Εδώ, Δίνουμε Λύση

Comments are closed.