Κύμα” ψηφιακών επενδύσεων με προορισμό την Αθήνα – Πέντε πολυεθνικές “ψήφισαν Ελλάδα” σε μια εβδομάδα

λογιστικές υπηρεσίες
Ακατάσχετο στην πρώτη κατοικία για αξίες μέχρι 180.000 ευρώ – Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς
December 3, 2013
Κατασκευή ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων
Αποχαρακτηρισμός Επαγγελματικού ΔΧ
December 3, 2013

Κύμα” ψηφιακών επενδύσεων με προορισμό την Αθήνα – Πέντε πολυεθνικές “ψήφισαν Ελλάδα” σε μια εβδομάδα

parakolouthish epidothsewn

3/12/2013

Μπαράζ ψηφιακών επενδύσεων με θέρετρο την ελληνική πρωτεύουσα δρομολογούν αυτό το διάστημα πολυεθνικοί όμιλοι. Μόνο την περασμένη εβδομάδα πέντε κολοσσοί γνωστοποίησαν επενδυτική ατζέντα με προορισμό την Αθήνα, βάζοντας ένα λιθαράκι στην κυβερνητική προσπάθεια να εξελιχθεί η Ελλάδα σε κόμβο καινοτομίας για την ευρύτερη περιοχή.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πρόκειται για πολυεθνικούς ομίλους με αντικείμενο όχι μόνο την τεχνολογία, άλλα και άλλους κλάδους και συγκεκριμένα αυτόν των τροφίμων και ποτών.

Σχετικές μας υπηρεσίες:

Υπηρεσίες ILF consulting για ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτούμενων αναπτυξιακών προγραμμάτων

Δημόσια έργα και διαγωνισμοί

Όπως προκύπτει από τα πλάνα, που αποκρυσταλλώνουν για την Ελλάδα οι εν λόγω επιχειρηματικοί Γολιάθ, το ελληνικό δέλεαρ έγκειται στη μεγάλη διαθεσιμότητα επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού, υψηλής εξειδίκευσης, και στην κομβική γεωγραφική θεση της χώρας μας, που εγγυάται σημαντική μείωση του μεταφορικού κόστους -και όχι μόνο- για τους ξένους επενδυτές.

Για του λόγου το αληθές, Delhaize, Coca Cola, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Microsoft, NSN, έδωσαν την εβδομάδα που διανύσαμε, έμπρακτα δείγματα των επενδυτικών τους προθέσεων για την υψηλή τεχνολογία στην Ελλάδα.

Delhaize: Κέντρο Αριστείας
Η βελγική Delhaize, μέσω της ΑΒ Βασιλόπουλος, από την πλευρά της, δημιουργεί στην Ελλάδα “Κέντρο Αριστείας”, όπου θα αναπτύσσονται εξειδικευμένες λύσεις πληροφορικής για το χώρο της λιανικής, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται σε όλον τον όμιλο.

Ο πολυεθνικός όμιλος λιανικού εμπορίου τροφίμων, αναγνωρίζοντας το υψηλό επίπεδο του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα, αποφάσισε να αναπτύξει σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων των Κέντρων Αριστείας στη χώρα μας. Μάλιστα, γι’ αυτόν τον σκοπό, έχουν προσληφθεί στην Ελλάδα, ήδη 30 άτομα, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί στο προσεχές διάστημα.

Τα Κέντρα Αριστείας (CoE), αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αναπτύσσουν εξειδικευμένες λύσεις λογισμικού, σε επίπεδο λιανεμπορίου (SAP Retail, Ηλεκτρονικού Εμπορίου, Intranet), καθορίζουν στρατηγικές τεχνολογίας, διαχειρίζονται τις περιφερειακές εφαρμογές και την περιφερειακή υποδομή. Μεταξύ των στόχων του κέντρου είναι η δημιουργία ενός προτύπου, που θα υλοποιεί βέλτιστες πρακτικές και μοντέλα λειτουργίας, τα οποία στο μέλλον αναμένεται να εφαρμοστούν και στις υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου στην Ευρώπη.

Coca Cola: Από την Αθήνα σε 23 χώρες
Την Αθήνα επέλεξε η Coca Cola για να εγκαταστήσει το νέο Κέντρο Διαδραστικής Επικοινωνίας Πολιτών (Citizen Interaction Center) της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης.

Η πολυεθνική είχε ενημερώσει για τις επενδυτικές της προθέσεις την ελληνική κυβέρνηση, δια του προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Muhtar Kent και του Προέδρου της επιχειρησιακής μονάδας Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης κ. Νίκο Κουμέττη, με σχετική επιστολή.

Το Κέντρο, το οποίο θα στελεχωθεί με 10 άτομα υψηλής εξειδίκευσης, αποτελεί μια σύγχρονη γραμμή καταναλωτών, στην οποία θα αξιοποιηθούν τα κανάλια social media. Η λειτουργία του Κέντρου προβλέπεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2014 και με την πλήρη ανάπτυξή του, το 2015, θα καλύπτει 23 χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης. “Η απόφαση αυτή ελήφθη βάσει της τεχνογνωσίας και της γλωσσικής κατάρτισης που διαθέτουν οι Έλληνες” ανέφερε η σχετική επιστολή.

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Κέντρο Καινοτομίας
Στην καινοτομία στοχεύει και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, δημιουργώντας στις εγκαταστάσεις της Αθήνας, Κέντρο Καινοτομίας με μονάδα Μικροζυθοποιίας. Σε αυτό θα αναπτύσσονται νέες συνταγές και πρωτοποριακές τεχνικές ζυθοποίησης για καινοτόμα προϊόντα και συσκευασίες, τα πιο πετυχημένα από τα οποία θα μπαίνουν στην παραγωγή. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει δημιουργηθεί στη Διεύθυνση Marketing ειδικό τμήμα Καινοτομίας, ενώ ενισχύεται το Χημείο στην Αθήνα. Επιπλέον, ο Όμιλος διατηρεί σταθερό το επενδυτικό πλάνο ύψους 19 εκατ. ευρώ εντός του 2014 και προγραμματίζει επενδύσεις 50 εκατ. για την επόμενη τριετία. Μάλιστα,όπως δήλωσε η εταιρεία, στόχος είναι έως το 2015 να τριπλασιαστεί το ποσοστό του κύκλου εργασιών που προέρχεται από την καινοτομία.

Microsoft: 550 νέες θέσεις εργασίας
Η διοίκηση της Microsoft, δια του αντιπροέδρου Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ενημέρωσε, την περασμένη εβδομάδα, τον Έλληνα Πρωθυπουργό σχετικά με τις εξελίξεις της εγκατάστασης κέντρου υποστήριξης στη χώρα μας (Contact Center) για τα προϊόντα και τις λύσεις της, σε συνεργασία με την εταιρεία Τeleperformance.

Στο νέο κέντρο, που βρίσκεται ήδη στα πρώτα στάδια λειτουργίας, στελεχώνεται σε πρώτη φάση με 350 άτομα, υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, ενώ  σε πλήρη ανάπτυξη το κέντρο θα απασχολεί 550 εργαζομένους. Η αμερικανική πολυεθνική, που διαθέτει ήδη κέντρο καινοτομίας στη χώρα μας -και άρα είναι σε θέση να γνωρίζει εκ του σύνεγγυς την υψηλή κατάρτιση του εγχώριου επιστημονικού προσωπικού – θα “τρέξει” παράλληλα και άλλες δράσεις που σχετίζονται με τη στήριξη της απασχόλησης στην Ελλάδα.

NSN: Κέντρο έρευνες και καινοτομίας
Την έναρξη των νέων δραστηριοτήτων του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης της Nokia Solutions and Networks στην Αθήνα ανακοίνωσε η φινλανδική πολυεθνική την εβδομάδα που διανύσαμε.

Η κίνηση της NSN, που είχε ανακοινωθεί στα τέλη Απριλίου και υλοποιείται σε νέες εγκαταστάσεις, συνεισφέρει 150 θέσεις εργασίας, κυρίως μηχανικών λογισμικού. Από αυτές οι 110 αφορούν σε νέες προσλήψεις και οι υπόλοιπες σε εσωτερικές μετακινήσεις αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Ελλάδα. Μάλιστα, οι προσλήψεις ανέργων έγιναν με την πιλοτική αξιοποίηση κοινοτικών μηχανισμών και την ενίσχυση της μισθολογικής δαπάνης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της NSN στην Ελλάδα, κ. Σάκης Εξαρχος, διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια συνολική επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και πλέον η δυναμικότητα του κέντρου ανέρχεται στους 580 εργαζόμενους. Το κέντρο τεχνολογίας στην Αθήνα ανήκει στον τομέα παγκόσμιων δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης της NSN. Ιδρύθηκε το 1990 και φιλοξενεί εργαστήρια που παρέχουν προηγμένες δυνατότητες ανάπτυξης λογισμικού, για ορισμένα από τα κορυφαία προϊόντα της εταιρείας στην  παγκόσμια αγορά.

Εδώ, Δίνουμε Λύση

 

Comments are closed.