Ακατάσχετο στην πρώτη κατοικία για αξίες μέχρι 180.000 ευρώ – Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς

logistika
Επιστρέφει το φορομπόνους σε καταναλωτές για αποδείξεις
December 3, 2013
parakolouthish epidothsewn
Κύμα” ψηφιακών επενδύσεων με προορισμό την Αθήνα – Πέντε πολυεθνικές “ψήφισαν Ελλάδα” σε μια εβδομάδα
December 3, 2013

Ακατάσχετο στην πρώτη κατοικία για αξίες μέχρι 180.000 ευρώ – Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς

λογιστικές υπηρεσίες

3/12/2013

Η κυβέρνηση προτίθεται να κλείσει το θέμα των πλειστηριασμών με νομοθετική ρύθμιση έως το τέλος του έτους, οπότε λήγει το καθεστώς προστασίας, ανεξάρτητα από το εάν έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, χωρίς να είναι γνωστό σε ποια κατεύθυνση θα κινείται η ρύθμιση.

Σχετικές μας υπηρεσίες:

Ρύθμιση Οφειλών – Υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο για τα ανοιχτά θέματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση προτίθεται να νομοθετήσει, εφόσον δεν καταλήξει έως το τέλος του χρόνου με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Εάν δεν νομοθετήσει, σημαίνει ότι αίρονται, ότι το καθεστώς προστασίας αίρεται, άρα πρέπει να νομοθετήσει».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, είχε δηλώσει στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι η μονομερής ανανέωση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς «είναι ένα δικαίωμα που εξακολουθεί να διατηρεί η ελληνική πλευρά».

«Το πλαίσιο είναι σταθερό και πιστεύω ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική, διότι οι αριθμοί είναι εύγλωττοι και διότι δεν μπορεί να κολλήσει η υπόθεση σε θέματα που κατά τη γνώμη μου τίθενται κακώς, όπως είναι οι πλειστηριασμοί», δήλωσε και ο κ. Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα όσον αφορά στο ζήτημα των πλειστηριασμών, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «εμείς μιλάμε για το φτωχό και μεσαίο νοικοκυριό, αυτόν που αγωνίζεται να επιβιώσει, όχι για τον συστηματικό κακοπληρωτή που κρύβεται πίσω από τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες». «Εμάς μας ενδιαφέρει η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που έχει πραγματικό πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ούτε για το θέμα των ΕΑΣ ούτε για το θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Ειδικά για το θέμα των ΕΑΣ, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση επιμένει στον εξαγωγικό χαρακτήρα των Αμυντικών Συστημάτων και «σε ένα διάστημα μέσα θα κριθεί αν αυτό την κάνει βιώσιμη ή όχι». Σε ό,τι αφορά την τύχη των εργαζομένων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «θα υπάρχει μία συρρίκνωση με εθελούσια έξοδο.»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, αστειεύτηκε λέγοντας για τα ΕΑΣ ότι «αισθανθήκαμε ότι χρειάζεται λίγο παραπάνω άμυνα ο κ. Στουρνάρας, γι’ αυτό ήμουν εδώ σήμερα».

«Όπως γνωρίζετε, είναι σε εξέλιξη μια ολόκληρη διαδικασία και εύχομαι σύντομα να έχουμε τα θετικά αποτελέσματα, στα οποία προσβλέπουμε» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Στις δηλώσεις του, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε τον εξής διάλογο με τους δημοσιογράφους:

Δημοσιογράφος: Επιμένει η ελληνική πλευρά στον εξαγωγικό χαρακτήρα των Αμυντικών Συστημάτων;

Ι. Στουρνάρας: Ναι, επιμένει. Είπαμε σε ένα διάστημα μέσα θα κριθεί αν αυτό την κάνει βιώσιμη ή όχι.

Δημοσιογράφος: Στις απολύσεις στο χώρο αυτό;

Ι. Στουρνάρας: Θα υπάρχει μία συρρίκνωση με εθελούσια έξοδο.

Δημοσιογράφος: Παραμένει η λογική της κυβέρνησης να μπορέσουμε να κλείσουμε ορισμένα θέματα πριν το Eurogroup; Τα προαπαιτούμενα τουλάχιστον;

Ι. Στουρνάρας: Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια, για να τα κλείσουμε πριν από το Eurogroup.

Δημοσιογράφος: Σε ό,τι αφορά ειδικά για τους πλειστηριασμούς, κ. Υπουργέ, η κυβέρνηση προτίθεται να νομοθετήσει, εάν δεν καταλήξει έως το τέλος του χρόνου με την τρόικα για το καθεστώς προστασίας;

Ι. Στουρνάρας: Εάν δεν νομοθετήσει, σημαίνει ότι αίρονται, ότι το καθεστώς προστασίας αίρεται, άρα πρέπει να νομοθετήσει.

 Εδώ, Δίνουμε Λύση

Comments are closed.