Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Θεώρηση περιορισμένου αριθμού στοιχείων για όσους έχουν ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές
November 29, 2013
λογιστές, αθηνών, φοτοτεχνικοί, επιδοτήσεις
Με πάνω από ένα μήνα καθυστέρηση πληρώνονται 1 εκατ. Εργαζόμενοι
December 2, 2013

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

mesitika

29/11/2013

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν μπορεί να κατανοήσει την ξαφνική αλλαγή της τρόικας και την επιστροφή στο «σημείο μηδέν»

Αιφνίδια εμπλοκή παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα σχετικά με το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, στη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Οι συζητήσεις επέστρεψαν και πάλι στο «σημείο μηδέν» μετά από ολιγοήμερη αισιοδοξία.

Οι κκ. Κωστής Χατζηδάκης και Θανάσης Σκορδάς βρίσκονται και πάλι «στα κάγκελα» αδυνατώντας να κατανοήσουν την ξαφνική αλλαγή της τρόικας και παραπέμποντας πλέον το θέμα στο ενδεχόμενο απευθείας διαπραγμάτευσης του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Οι απαιτήσεις της τρόικας, λένε αρμόδιες πηγές, είναι αδύνατον να γίνουν αποδεκτές, διότι επί της ουσίας με πλάγιο τρόπο οδηγούν σε πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση και κατ΄ επέκταση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.  Κι οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας κατέρρευσαν.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποί της τρόικας είχαν αποδεχθεί την καθιέρωση μιας μεταβατικής περιόδου του ισχύοντος καθεστώτος της προστασίας της κύριας κατοικίας με ορισμένες τροποποιήσεις. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είχε προτείνει ην τριετή διατήρηση της προστασίας της κύριας κατοικίας, εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν υπερέβαινε τα 200.000 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ήταν μεγαλύτερο από 20.000 ευρώ και φυσικά ο δανειολήπτης κατέβαλε ορισμένο – ελάχιστο εν προκειμένω – ποσό της οφειλής μηνιαίως.

Ετσι πολλά «κόκκινα δάνεια» θα «πρασίνιζαν» θα μετατρέπονταν δηλαδή σε ενήμερα. Και φυσικά όπως το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δεσμευθεί θα καταργήσει την διάταξη με την οποία προστατεύονται όλα τα ακίνητα εφόσον οι οφειλές δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Κι ενώ η τρόικα την περασμένη εβδομάδα είχε συμφωνήσει στη διατήρηση ενός μεταβατικού σταδίου τριών χρόνων, όλα αυτά άλλαξαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες προτείνει το μεταβατικό στάδιο να μην υπερβαίνει τους 6 μήνες, η αντικειμενική αξία του ακινήτου να είναι πολύ χαμηλότερη, αλλά και το εισοδηματικό κριτήριο να αγγίζει τα όρια της φτώχειας. Και φυσικά οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν υποχώρησαν παρά τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς και τη διαπίστωση ότι κατ΄ αυτό τον τρόπο οδηγούμαστε στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και δεν προστατεύεται κανένας. «Δίνουν την αίσθηση» τονίζει αρμόδια πηγή του υπουργείου «ότι τα πράγματα εξωθούνται στα άκρα». .

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι για την κρισιμότητα και την πολιτική σημασία του θέματος ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης είχε επισημάνει δύο φορές στην τρόικα πως είναι ανάγκη να υπάρξει συμφωνία και να μπορεί να ψηφιστεί από την Βουλή.

Σχετικές μας υπηρεσίες:

Νομικές Υπηρεσίες

Διαχείριση – Προστασία Περιουσίας

Ρύθμιση Οφειλών – Υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Comments are closed.