Οι διαδικασίες κατάθεσης πινακίδων αυτοκινήτων

eikonika timologia logistika
Περισσότερες δόσεις για την καταβολή προστίμων για πλαστά και εικονικά.
November 12, 2013
λογιστικές υπηρεσίες
Παράταση έως την 31.12.2013 για την υπαγωγή των μισθώσεων στο ΦΠΑ από τους εκμετελευτές ακινήτων.
November 12, 2013

Οι διαδικασίες κατάθεσης πινακίδων αυτοκινήτων

Χονδρικό εμπόριο αυτοκινήτων και ελαφρών οχημάτων

12/11/2013

Τι ισχύει με την παράδοση πινακίδων
Τα δύο προηγούμενα χρόνια, λόγω της εφαρμογής των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης (τεκμήρια), παρουσιάστηκε μαζική παράδοση πινακίδων στις ΔΟΥ, ώστε τα οχήματα να μπουν σε ακινησία και να μην «χρεωθούν» το τεκμήριο του αυτοκινήτου.

Σχετικές μας υπηρεσίες:

Υπηρεσίες του Πολίτη

α) Ποια είναι τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατάθεση πινακίδων;
1. Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου.
2. Πινακίδες.
3. Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
4. Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.
5. Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.
6. Την ταυτότητά του ή σχετική εξουσιοδότηση αν ο ίδιος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.
Στα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλετε στην εφορία ανήκει και η υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα βεβαιώνετε ότι δεν θα σταθμεύσετε το αυτοκίνητο σε δημόσιο δρόμο (δηλαδή ότι έχετε ιδιωτικό χώρο), ώστε οι δρόμοι της πόλης να μην κατακλυστούν με ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.

β) Πώς θα το επαναφέρετε στην κυκλοφορία και πόσα θα πληρώσετε;
Δύο είναι οι περιπτώσεις για όσους καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους. Η πρώτη αφορά στην περίπτωση που η επανακυκλοφορία του αυτοκινήτου γίνεται το τρέχον έτος που αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας που δεν πληρώθηκαν με την κατάθεση των πινακίδων, ενώ η δεύτερη αφορά σε εκείνη που το όχημα τίθεται σε κυκλοφορία μετά την πάροδο ενός έτους. Για την πρώτη περίπτωση απαιτείται να καταβληθεί το σύνολο του κόστους των τελών κυκλοφορίας στη ΔΟΥ όπου παραδώσατε τις πινακίδες, ώστε να τις πάρετε πίσω. Να σημειώσουμε εδώ ότι τα τέλη θεωρούνται ότι είναι ΕΤΗΣΙΑ και ΑΔΙΑΙΡΕΤΑ. Για όσους προτιμήσουν να επαναφέρουν το αυτοκίνητό τους στην κυκλοφορία μετά από ένα χρόνο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα εκδώσουν νέους αριθμούς κυκλοφορίας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι εφορίες μετά από ένα χρόνο καταστρέφουν τις πινακίδες που έχουν στη διάθεσή τους. Οπότε, εκτός της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του έτους, όπου θα επαναφέρετε το αυτοκίνητό σας στην κυκλοφορία, θα καταβάλετε 30 ευρώ επιπλέον για έκδοση νέων αριθμών.

γ) Προσοχή δεν χρειάζεται η προσκόμιση Ε9
Τις προηγούμενες χρονιές, σε μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών οχημάτων που κατέθεταν τις πινακίδες τούς ζητήθηκε από τις ΔΟΥ η προσκόμιση δήλωσης Ε9, ώστε να αποδείξουν ότι όντως διαθέτουν κάποιο κλειστό χώρο όπου θα φυλάσσεται σε ακινησία το αυτοκίνητό τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον N.2992/2002, αρκεί μόνο η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του N.1599/1986, στην οποία να αναγράφεται υποχρεωτικά η διεύθυνση του χώρου φύλαξης και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του χώρου αυτού, ενώ αυτός ο χώρος μπορεί να είναι ακόμη και ένα περιφραγμένο οικόπεδο. Όμως, για τις περιπτώσεις που κάποιος δεν διαθέτει κλειστό χώρο για τη στάθμευση του ακινητοποιημένου αυτοκινήτου, μπορεί να ενοικιάσει μια θέση και να υποβάλει στην εφορία το μισθωτήριο ή με μια υπεύθυνη δήλωση να αποδείξει ότι του παραχωρήθηκε κάποιος χώρος από κάποιον τρίτο (το τρίτο άτομο που θα παραχωρήσει τη θέση, θα πρέπει να προσκομίσει φωτοτυπία του Ε9 του).

Eδώ, Δίνουμε Λύση

 

Comments are closed.