Ελεύθεροι Επαγγελματίες όσοι κάνουν συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών

εξοικονομηση
6.773 νέοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον” – Ένεση ρευστότητας για την οικονομία
October 8, 2013
epidotisi espa
Εξάμηνη παράταση στα προγράμματα «Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες» και «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων» του ΕΣΠΑ 2007-2013 έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.
October 9, 2013

Ελεύθεροι Επαγγελματίες όσοι κάνουν συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών

τραπεζικές, λύσεις, εσπα, 2014 - 2020

8/10/2013

Όσοι κάνουν πάνω από τρεις συναλλαγές το εξάμηνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα πρέπει να διατηρούν Βιβλίο εσόδων και εξόδων .

Αυτή την απίστευτη συνέπεια θα έχει διάταξη του νέου φορολογικού νόμου, σύμφωνα με την οποία οι συγκεκριμένοι επενδυτές θα θεωρούνται επιτηδευματίες και κατά συνέπεια θα πρέπει να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ.

Οι διατάξεις του σχετικού νόμου 4172/2013, ο οποίος έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, προκαλούν έντονες αντιδράσεις.

xrimatistirio

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 21, αναφέρεται πως «επιχειρηματική συναλλαγή θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά, με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων».

Στελέχη της κεφαλαιαγοράς και έμπειροι φοροτεχνικοί προειδοποιούν πως η αναφορά περί «επιχειρηματικής συναλλαγής» αφήνει παράθυρο ερμηνειών και οδηγεί στο να χαρακτηριστούν όσοι πραγματοποιούν λ.χ. τρεις πράξεις εντός εξαμήνου στο Χ.Α. επιτηδευματίες, άρα απαιτείται να κάνουν έναρξη επαγγέλματος και κατά συνέπεια να φορολογηθούν με τους συντελεστές της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τα κέρδη τους.

Μάλιστα, οι ίδιοι τονίζουν πως επειδή ο ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) απαγορεύει όταν δίνει σύνταξη να εργάζεται ο συνταξιούχος, υπάρχει κίνδυνος να κοπεί η σύνταξη του επενδυτή-συνταξιούχου που κάνει πάνω από τρεις συναλλαγές το εξάμηνο.

Πρόσφατα, ο ΣΜΕΧΑ έστειλε σχετική επιστολή προς το ΥΠΟΙΚ, στην οποία μεταξύ άλλων προτείνεται όπως υπάρξει προσθήκη στο άρθρο 21 και να εξαιρεθούν από την έννοια της «επιχειρηματικής συναλλαγής» τα χρηματοπιστωτικά μέσα (μετοχές, ομόλογα και παράγωγα), ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία τροποποιητική παρέμβαση.

Πρόβλημα, όμως υπάρχει και με τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας επί των μετοχών που αναμένεται να ισχύσει από 1/1/2014. Υπενθυμίζεται πως με το ίδιο νόμο (ν. 4172/13) θεσπίστηκε -παρά την αντίδραση των φορέων της κεφαλαιαγοράς- φόρος υπεραξίας επί των χρηματοπιστωτικών μέσων (εισηγμένες ή μη μετοχές, ομόλογα, παράγωγα), με τον συντελεστή φορολόγησης της υπεραξίας να προσδιορίζεται στο 15%, ενώ προβλέφθηκε η μεταφορά τυχόν ζημιάς από συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια ενός έτους, σε επόμενα έτη, επ” αόριστον.

Οι φορείς της αγοράς ζητούν ο υπολογισμός της υπεραξίας να προκύπτει από το αλγεβρικό άθροισμα κερδών-ζημιών για συναλλαγές του επενδυτή μέσα σε ένα έτος, επί του συνόλου των χρηματοπιστωτικών μέσων, όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 42, δηλαδή από συναλλαγές σε μετοχές – ομόλογα – παράγωγα. Εφόσον από το σύνολο των πράξεων επί όλων των χρηματοπιστωτικών μέσων προκύπτει κέρδος, επ’ αυτού υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας. Αν από το σύνολο των πράξεων προκύπτει ζημιά, τότε αυτή μεταφέρεται το επόμενο έτος, κοκ.

Σχετικές μας Υπηρεσίες

Banking solutions – Asset management

Finance – solutions

Comments are closed.