Ρύθμιση ανάσα για τα δάνεια από την “κακή ΑΤΕ” 65.000 αγροτών

Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων
Αύξηση του ορίου χρηματοδότησης από τον Ο.Α.Ε.Π. για τη διευκόλυνση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων
September 19, 2013
epidotisi espa
Εγγυητικές επιστολές της ΕΤΕΑΝ σε τράπεζες υπέρ των μικρομεσαίων, έως 150.000 ευρώ
September 20, 2013

Ρύθμιση ανάσα για τα δάνεια από την “κακή ΑΤΕ” 65.000 αγροτών

Παραγωγή προϊόντων καπνού

Ρυθμίσεις «ανάσα» για περίπου 65.000 αγρότες των οποίων τα δάνεια βρίσκονται στο «κόκκινο», περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που κατατέθηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Πρόκειται για το 20% των συνολικών δανείων που είχε χορηγήσει η παλαιά Αγροτική, τα οποία δεν μεταβιβάσθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς αλλά παρέμειναν στην «κακή» ΑΤΕ η οποία βρίσκεται υπό εκκαθάριση.

Σχετικές μας υπηρεσίες:

Υπηρεσίες ILF consulting για ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτούμενων αναπτυξιακών προγραμμάτων

Τα μέτρα, που συμπεριελήφθησαν σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια φυσικών προσώπων, κατ’ επάγγελμα αγροτών και μη.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται, η υποθήκη περιορίζεται στο 120% της αξίας του δανείου.

Εως πρότινος η Αγροτική είχε τη δυνατότητα να υποθηκεύει τα χωράφια, τις κατοικίες και την ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών σε ποσοστό έως και… 300% ή και παραπάνω της αξίας του δανείου, όπως επισήμανε χθες ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος παρουσίασε τις ρυθμίσεις. Ετσι, για κάποιον που είχε πάρει δάνειο 10.000 ευρώ, στον οποίο η ΑΤΕ του είχε υποθηκεύσει ακίνητα αξίας 20.000 ευρώ, πλέον η υποθήκη πέφτει στα 10.200 ευρώ.

Στην περίπτωση τώρα κάποιου που το ύψος της υποθήκης ξεπερνά το διπλάσιο της αξίας του δανείου που του είχε χορηγήσει η τράπεζα, τότε περιορίζεται στο διπλάσιο αυτού.

Το δεύτερο σημαντικό μέτρο είναι ότι εξαιρούνται της υποθήκης η πρώτη κατοικία του αγρότη ή του φυσικού προσώπου που θα ενταχθεί στη ρύθμιση καθώς και η κύρια αποθήκη του παραγωγού. Επίσης, αν η υποθήκη έχει εγγραφεί σε περισσότερα του ενός ακίνητα περιορίζεται μόνο σε εκείνα που καλύπτουν την απαίτηση της τράπεζας.

Τρόπος πληρωμής

Η νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή εξοφλείται πλέον εφάπαξ από τον αγρότη, εντός δύο ετών. Σε περίπτωση μη εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού στο εν λόγω διάστημα, τότε θεωρείται ως νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο, διάρκειας από 5-15 έτη με επιτόκιο 3%. Εφόσον το αγροτικό ακίνητο, δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη του αγρότη, στη σύμβαση του δανείου η τράπεζα μπορεί να απαιτήσει το δικαίωμα εκμίσθωσής του και την εκχώρηση του μισθώματος σε αυτήν μέχρι να αποπληρωθεί το δάνειο. Τα ακίνητα θα εκμισθώνονται για τρία χρόνια μετά από ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, ενώ την ευθύνη της όλης διαδικασίας θα έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος διατηρεί βάση δεδομένων στην οποία απεικονίζονται ψηφιακά όλα τα αγροτικά ακίνητα της χώρας. Η τιμή εκκίνησης θα είναι στην ελάχιστη ετήσια δόση εξόφλησης του δανείου. Εφόσον ο διαγωνισμός αποβεί άγονος, επαναλαμβάνεται με νέα τιμή εκκίνησης. Σε κάθε νέα διακήρυξη ο προηγούμενος μισθωτής έχει δικαίωμα επί ίσοις όροις με τους λοιπούς υποψηφίους. Επισημαίνεται ότι κι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν υλοποιηθεί η εκμίσθωση ή δεν καταστεί δυνατή η εξόφληση της οφειλής από τα μισθώματα, ο εκκαθαριστής κινεί τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί του βεβαρημένου με υποθήκη αγροτικού ακινήτου για το μη εξοφληθέν ποσό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, η εν λόγω ρύθμιση αφορά περί το 20% των συνολικών δανείων προς την παλιά ΑΤΕ, τα οποία δεν εξυπηρετούνται.

Εδώ, Δίνουμε Λύση

Comments are closed.