Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα: Ελάχιστη προστασία για τους ενοικιαστές

eikonika timologia logistika
Κατάργηση των δόσεων για την εξόφληση προστίμων και φόρων μετά από έλεγχο.
September 18, 2013
apergia
Παραλύει όλη η χώρα από την Τετάρτη – Δείτε αναλυτικά ποιοί απεργούν τις επόμενες ημέρες
September 18, 2013

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα: Ελάχιστη προστασία για τους ενοικιαστές

Με βασική γραμμή τη διατήρηση έστω κι ενός ελάχιστου προστατευτικού πλαισίου για τους ενοικιαστές κατεβαίνει η κυβέρνηση στις πρώτες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις μισθώσεις στην επαγγελματική στέγη.
Σήμερα πραγματοποιείται στο υπουργείο Ανάπτυξης συνάντηση ανάμεσα στον γενικό γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό και χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας. Πρόκειται για την πρώτη διαπραγμάτευση μετά την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να απελευθερώσει το καθεστώς της μίσθωσης της επαγγελματικής στέγης.

Σχετικές μας υπηρεσίες:

Νομικές Υπηρεσίες
Χθες ο κ. Κομνηνός κατόπιν κι εντολών του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη αποπειράθηκε για τελευταία φορά να φέρει σε συμφωνία τους ιδιοκτήτες ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με τους ενοικιαστές ? επιχειρηματίες (ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει μία κοινή θέση των δύο πλευρών στην τρόικα και έτσι να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση αλλαγών που δεν θα προκαλέσουν αναταράξεις…

Εντούτοις, στελέχη της ΠΟΜΙΔΑ και της ΕΣΕΕ, χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης, συμφώνησαν στο ό,τι διαφωνούν… Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζήτησαν την πλήρη απελευθέρωση των νέων συμβάσεων μίσθωσης καταστημάτων και γραφείων, και τη διατήρηση του τρέχοντος πλαισίου για τα υπάρχοντα συμβόλαια.

Οι έμποροι (ΕΣΕΕ) διαφωνούν και ζητούν τη θεσμοθέτηση ενός πλαισίου που θα προβλέπει ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια τα έξι χρόνια με δικαίωμα παράτασης για άλλα έξι χρόνια.

Από την πλευρά τους οι μικρομεσαίοι (ΓΣΕΒΕΕ) ζητούν να παραμείνει το ισχύον πλαίσιο, που είναι η 12ετία με δυνατότητα παράτασης για άλλα τέσσερα χρόνια.

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά και την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους, προχωρεί, κατά τις πληροφορίες σε διαπραγματεύσεις με βασικό άξονα την αποτροπή της πλήρους απελευθέρωσης του ελάχιστου χρονικού πλαισίου που καθορίζει τις συμβάσεις μίσθωσης των επαγγελματικών ακινήτων.

Η τρόικα έχει ζητήσει την κατάργηση του προστατευτικού πλαισίου θεωρώντας πως όσο υπάρχει η 12ετία με δυνατότητα επέκτασής της στα 16 χρόνια, τόσο οι ιδιοκτήτες θα κρατούν ξενοίκιαστα τα καταστήματα ή γραφεία τους, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο δέσμευσης των ακινήτων τους με χαμηλά ενοίκια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εδώ, Δίνουμε Λύση

 

Comments are closed.