Τι αλλάζει το Νοέμβριο στους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή

Νόμος Κατσέλη 3869
Υποχρέωση καταγραφής ασφαλιστικών εισφορών
September 4, 2013
forologikes dilwseis logistika
Προβλήματα στο δίκτυο επηρεάζουν την εφαρμογή υποβολής Ε9
September 5, 2013

Τι αλλάζει το Νοέμβριο στους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή

eisfora allilegihs

Αλλάζει άρδην ο τρόπος λειτουργίας των φοροελεγκτικών μηχανισμών από την 1η Νοεμβρίου. Ο λεγόμενος προληπτικός έλεγχος, δηλαδή ο έλεγχος για την έκδοση αποδείξεων και την τήρηση βιβλίων, περνά αποκλειστικά στην αρμοδιότητα στου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, ενώ το ΣΔΟΕ επικεντρώνεται στις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και στον έλεγχο πόθεν έσχες.

Σχετικές μας υπηρεσίες:

Tax People Solutions

Tax Business Solutions  Εγχώρια και Διεθνή Λογιστικά – Φοροτεχνικά Πρότυπα


Το πέρασμα όλο και περισσότερων αρμοδιοτήτων του πεδίου των φορολογικών ελέγχων στον πενταετούς θητείας γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων αποτελεί πάγιο αίτημα της τρόικας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι ο φορολογικός μηχανισμός θα πρέπει να αποκοπεί πλήρως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να μην είναι ευάλωτος σε παρεμβάσεις πολιτικού και κομματικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό επέβαλε το πέρασμα, σε πρώτη φάση, του προληπτικού ελέγχου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στον κ. Θεοχάρη. Το πέρασμα αυτό θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου. Τι σημαίνει αυτό; ʽΌτι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να κινητοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, δηλαδή κατά κύριο λόγο τους εργαζόμενους στις εφορίες, προκειμένου να πραγματοποιούν προληπτικούς φορολογικούς ελέγχους στην αγορά. Άγνωστο είναι αν θα περάσουν στην αρμοδιότητα του κ. Θεοχάρη και τα ελεγκτικά συνεργεία διενέργειας προληπτικών ελέγχων του ΣΔΟΕ.

Στο ΣΔΟΕ θα παραμείνουν όλες οι «ειδικές υποθέσεις» φοροδιαφυγής, δηλαδή οι έλεγχων των VIP και όλες οι υποθέσεις ελέγχων που διενεργούνται μετά από εισαγγελική παραγγελία. Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ που μίλησε στο Capital.gr το Σώμα μετά το πέρασμα της αρμοδιότητας του προληπτικού ελέγχου στη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πρόκειται να επικεντρωθεί στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, δηλαδή κατά κύριο λόγο στους ελέγχους πόθεν έσχες. Προς το παρόν το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει από τις τράπεζες το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών για περίπου 7.000 φορολογούμενους. Ο αριθμός αυτός πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά μετά το νέο έτος καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα τεθεί σε λειτουργία και το νέο μητρώο καταθετών όπου οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα αποκτούν πρόσβαση με συνοπτικές διαδικασίες στα τραπεζικά υπόλοιπα των ελεγχόμενων. Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου να καθοριστεί  ποια ακριβώς δεδομένα θα βλέπουν οι ελεγκτές. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν αρμόδιοι του ΣΔΟΕ, η πρόσβαση στα στοιχεία θα γίνεται μόνο μετά από εισαγγελική παραγγελία και μόνο από πιστοποιημένους ελεγκτές.

 Εδώ, Δίνουμε Λύση

Comments are closed.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com