Στο μικροσκόπιο κακοπληρωτές μεγαλοκαταθέτες

katasxesi
Θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία των αδύναμων
August 23, 2013
ksenoi ependites
Ρύθμιση Καθυστερούμενων Ασφαλιστικών Εισφορών στο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.
August 23, 2013

Στο μικροσκόπιο κακοπληρωτές μεγαλοκαταθέτες

Δικηγόροι Αθηνών

Ομάδα εργασίας με σκοπό τον εμπλουτισμό των στοιχείων της εταιρείας Τειρεσίας -που καταγράφει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και τις συνολικές οφειλές των δανειοληπτών- ώστε να διευκολυνθούν οι τράπεζες να εντοπίσουν κακοπληρωτές με…υψηλές καταθέσεις έχει συστήσει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Η ομάδα θα εξετάσει διεθνείς πρακτικές αλλά και άλλες εναλλακτικές λύσεις ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να διαπιστώσουν το αν κάποιος που αθετεί την υποχρέωσή του, δηλαδή δεν αποπληρώνει δάνειο που έχει λάβει, διατηρεί καταθέσεις σε άλλες ανταγωνιστικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα μία τράπεζα να αντλεί στοιχεία αναφορικά με τις καταθέσεις που μπορεί να διατηρεί κάποιος πελάτης της σε άλλη τράπεζα. Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών στην «Κ», μετά τις συγχωνεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες έχουν εντοπιστεί πολλές χιλιάδες περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους και ταυτόχρονα διατηρούν καταθέσεις σε άλλες τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank απέκτησε την Εμπορική, η Πειραιώς την Millennium, τη Γενική, την Κύπρου, την Ελληνική και την Cyprus Popular, η Εθνική έχει απορροφήσει την FBB και την Probank και η Eurobank έχει αποκτήσει τον έλεγχο της Proton και του Ταχυδρομικού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί πολλές περιπτώσεις όπου για παράδειγμα πελάτης διατηρούσε δάνειο 200.000 ευρώ στην Εμπορική το οποίο δεν αποπληρώνει και ταυτόχρονα διαθέτει καταθέσεις στην Alpha ύψους 300.000 ευρώ. Ανάλογα περιστατικά έχουν εντοπίσει στον Ομιλο Πειραιώς (δάνεια σε καθυστέρηση στην Αγροτική, υψηλές καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου), στην Εθνική (δάνεια που δεν πληρώνονται στην ΕΤΕ και καταθέσεις στην FBB) αλλά και στη Eurobank. Εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών κάνουν λόγο για αριθμό 10.000 έως 20.000 πελατών που δεν πληρώνουν τα δάνειά τους αλλά διατηρούν υψηλές καταθέσεις.

Σχετικές μας υπηρεσίες:

Υπηρεσίες του Πολίτη

Όπως σημειώνουν δεν πρόκειται απαραίτητα για κακοπροαίρετους που εκμεταλλεύονται την κατάσταση αλλά και για «νοικοκυραίους» που δεν θέλουν να «ακουμπήσουν» τις αποταμιεύσεις που διατηρούν για ώρα ανάγκης. Άλλοι δεν εξοφλούν τις τράπεζες καθώς περιμένουν να εξοφληθούν από το Δημόσιο ή άλλους οφειλέτες ή διατηρούν ακίνητα ξενοίκιαστα που δεν τους αποφέρουν έσοδα. Ασφαλώς υπάρχει μερίδα συμπολιτών μας που βλέπει την κρίση ως ευκαιρία ώστε να αποφύγει την αποπληρωμή των δανείων που έχουν λάβει στο παρελθόν.

Στελέχη τραπεζών, σχολιάζοντας το ζήτημα των πλειστηριασμών, σημειώνουν στην εφημερίδα Καθημερινή ότι το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί μια τράπεζα είναι να προχωρήσει σε κατάσχεση και εν συνεχεία σε πλειστηριασμό.

Πρόκειται για χρονοβόρες, σημειώνουν, υψηλού κόστους διαδικασίες ενώ με δεδομένη την κατάσταση στην αγορά ακινήτων το πιθανότερο είναι το ποσό του πλειστηριασμού να είναι σημαντικά χαμηλότερο του ύψους του δανείου. Ωστόσο, προσθέτουν, είναι βασικό να αποκατασταθεί το συναλλακτικό ήθος και όλοι όσοι είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους να είναι συνεπείς. Επίσης, θα πρέπει όλοι όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα ώστε να ρυθμιστεί η υποχρέωση και να συνεισφέρουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους έως ότου ομαλοποιηθεί η οικονομική τους κατάσταση.

Υπενθυμίζουν ότι οι τράπεζες δεν διαχειρίζονται τα κεφάλαια των μετόχων αλλά κυρίως καταθέσεις και στην ουσία τις ζημιές που προκαλούν οι κακοπληρωτές τις επιβαρύνονται οι συνεπείς δανειολήπτες και οι καταθέτες.

Τέλος, σημειώνουν ότι στο ζήτημα των πλειστηριασμών θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει μέριμνα ώστε να ενισχυθεί η συναλλακτική πειθαρχία η οποία τα τελευταία χρόνια έχει διαταραχθεί.

 Eδώ, Δίνουμε Λύση

Comments are closed.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com