Οικογενειακό επίδομα: Ποιοι το δικαιούνται

epidotisi espa
Προδημοσίευση προγράμματος ‘Μετοικώ’
August 1, 2013
espa, εσπα epidotisi espa
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ατόμων σε μειονεκτική και σε πολύ μειονεκτική θέση
August 2, 2013

Οικογενειακό επίδομα: Ποιοι το δικαιούνται

oikogeneiako epidoma

Υπό τις συνθήκες κρίσης θα έπρεπε να έχουν ζητήσει να λάβουν το επίδομα εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι. Είτε όμως από άγνοια, είτε από αμέλεια(;) εκτιμάται ότι σχεδόν ένας στους τρεις δικαιούχους δεν έχει μπει στη διαδικασία.

Σχετική μας υπηρεσία:

Υπηρεσίες του Πολίτη

 

Στα αζήτητα έχει μείνει σχεδόν το 30% των κονδυλίων για το οικογενειακό επίδομα. Παρότι έχουν ήδη εκκαθαριστεί σχεδόν 2,1 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις Ε1, παραμένει αναντίστοιχα χαμηλή η υποβολή δηλώσεων Α21, με βάση τις οποίες τα νοικοκυριά θα μοιραστούν τα επιδόματα στήριξης τέκνων.

Μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, διαπιστώθηκε ότι πολλοί φορολογούμενοι, παρότι δικαιούνται τα νέα οικογενειακά επιδόματα στήριξης τέκνων, δεν έχουν υποβάλει ακόμη το έντυπο Α21 ώστε να τους καταβληθεί.

Το θέμα συζήτησαν σε σύσκεψη που είχαν την Τρίτη οι υπουργοί Γιάννης Βρούτσης και Γιάννης Στουρνάρας. Από την πορεία εκκαθάρισης των αιτημάτων για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, προκύπτει ότι μέχρι σήμερα έχουν εγκριθείμόλις 142.543 αιτήματα, συνολικού ποσού 234 εκατ. ευρώ, όπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας.

Από φέτος το επίδομα δικαιούνται και οικογένειες με μόλις 1 παιδί, εφόσον το φορολογητέο εισόδημά τους το 2012 δεν ξεπερνούσε τα 27.000 ευρώ τον χρόνο. Υπό τις συνθήκες κρίσης και υψηλής ανεργίας που βιώνει η χώρα, θα έπρεπε να έχουν ζητήσει να λάβουν το επίδομα εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι. Είτε όμως από άγνοια, είτε από αμέλεια(;) εκτιμάται ότι σχεδόν ένας στους τρεις δικαιούχους δεν έχει ακόμα σπεύσει να μπει στη διαδικασία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι δικαιούχοι, αφού υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση (Ε1), πρέπει αμέσως μετά να υποβάλουν και το αντίστοιχο έντυπο λήψης του επιδόματος(έντυπο Α21), το οποίο και θα λαμβάνεται κατόπιν ολοκλήρωσης του ελέγχου των φορολογικών στοιχείων.

Συνεπώς, όσο πιο αργά κατατεθεί η φορολογική δήλωση και εκκαθαριστεί, με βάση και τις νέες προθεσμίες, τόσο πιο αργά θα διατεθεί στους δικαιούχους το επίδομα τέκνων.

Με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια:

– το επίδομα χορηγείται στο σύνολό του (480 ευρώ) για οικογένειες με ένα παιδί αν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και τα 7.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια.

– τα 2/3 του επιδόματος (320 ευρώ) χορηγούνται για οικογενειακό εισόδημα έως 18.000 ευρώ (δύο γονείς) και έως 14.000 ευρώ (μονογονεϊκή),

– το 1/3 του επιδόματος (160 ευρώ) χορηγείται για οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ και έως 21.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Mε δύο παιδιά:

– το επίδομα χορηγείται στο σύνολό του (960 ευρώ) όταν το οικογενειακό εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ (δύο γονείς) και έως 8.000 ευρώ (μονογονεϊκή)

– τα 2/3 του επιδόματος (640 ευρώ) χορηγούνται για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ (δύο γονείς) και έως 16.000 ευρώ (μονογονεϊκή),

– το 1/3 του επιδόματος (320 ευρώ) το οικογενειακό εισόδημα ορίζεται έως 30.000 ευρώ (δύο γονείς) και έως 24.000 ευρώ (μονογονεϊκή).

 

Πολύτεκνοι

Το ειδικό επίδομα στήριξης τρίτεκνων και πολύτεκνων ανέρχεται στα 500 ευρώ για κάθε παιδί.

Βασική προϋπόθεση είναι το οικογενειακό εισόδημα να μην είναι μεγαλύτερο από τα 45.000 ευρώ εάν πρόκειται για τρίτεκνη οικογένεια.

Το όριο αυτό αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για το τέταρτο παιδί, δηλαδή φτάνει στα 48.000 ευρώ και 4.000 ευρώ για οικογένειες άνω των τεσσάρων τέκνων, δηλαδή ανεβαίνει στα 49.000 ευρώ για οικογένεια με πέντε παιδιά.

Eδώ, Δίνουμε Λύση

 

Comments are closed.