Δ.Ν.Τ.: Νέα μέτρα αν δεν υπάρξει βελτίωση στα φορολογικά έσοδα

estiash fpa epidotisi espa
Που θα βρουν οι επαγγελματίες τα σήματα για την μείωση του Φ.Π.Α.
August 1, 2013
epidotisi espa
Προδημοσίευση προγράμματος ‘Μετοικώ’
August 1, 2013

Δ.Ν.Τ.: Νέα μέτρα αν δεν υπάρξει βελτίωση στα φορολογικά έσοδα

rithmisi daneiwn

Τελεσίγραφο ΔΝΤ προς Ευρωπαίους για το χρέος

Ανάπτυξη 0,6% το 2014  για την ελληνική οικονομία προβλέπει στην έκθεσή του το ΔΝΤ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Ταυτόχρονα, διαπιστώνει αποσπασματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σημαντικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Σχετικές μας υπηρεσίες:

Υπηρεσίες του Πολίτη

Tax People Solutions

Tax Business Solutions  Εγχώρια και Διεθνή Λογιστικά – Φοροτεχνικά Πρότυπα

Το ΔΝΤ στέλνει μήνυμα για τη λήψη νέων μέτρων περικοπής δαπανών σε «κοινωνικά ευαίσθητες περιοχές» αν οι αρχές δεν αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της διαχείρισης των φορολογικών εσόδων με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Ταμείο δεν πείθεται για τα οφέλη που θα προκύψουν από τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση. «Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι στόχοι για εξοικονόμηση από τη φορολογική διοίκηση θα επιτευχθούν», προειδοποιεί. Οι στόχοι αυτοί έχουν προϋπολογιστεί ήδη στο 0,4% του ΑΕΠ το 2014 και στο 1,5% συνολικά ως το 2016.

Το ΔΝΤ εκφράζει ευθέως έντονες αμφιβολίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων τους επόμενους μήνες και να αντικαταστήσει το χαράτσι στα ακίνητα και μάλιστα προειδοποιεί ότι θα πρέπει να εξεταστεί η επέκταση του χαρατσιού εφόσον γίνουν κάποιες τροποποιήσεις για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα συνταγματικότητας που έχουν προκύψει. Μάλιστα το ΔΝΤ στην έκθεσή του αναφέρει συγκεκριμένα ότι μόνο για την εξασφάλιση της επιτυχούς παρακολούθησης πληρωμών του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων θα πρέπει να απασχολούνται αποκλειστικά 300 υπάλληλοι. Σημειώνουν σε ειδικό κεφάλαιο για το νέο φόρο ακινήτων ότι για το 2014 ο φόρος θα πρέπει να έχει μια μεταβατική μορφή όπου θα επιβάλλεται στον φορολογούμενο ανάλογα με τα δικαιώματά του στο ακίνητο μέχρι να φτάσουμε στην τελική μορφή (μετά από δυο έως τρία χρόνια) όπου ο φόρος θα επιβάλλεται στο ακίνητο.

Για το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό, το ΔΝΤ προειδοποιεί «δείχνοντας» τους Ευρωπαίους, που θα πρέπει να λύσουν τον γρίφο ότι η Ελλάδα ως το 2016 θα χρειαστεί επιπλέον 5,6 δισ. ευρώ ώστε αυτό να κλείσει.

Το βασικό σενάριο στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ αναφέρεται ότι αυτό θα παραμείνει υψηλό το 2013 περίπου στο 176% του ΑΕΠ, πριν ξεκινήσει μια σταθερή υποχώρηση το 2015. Στην έκθεση υπενθυμίζεται η υποχρεώση που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι τον Δεκέμβριο του 2012 να παράσχουν περαιτέρω ανακούφιση στο ελληνικό χρέος -όταν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα- για να εξασφαλιστεί ότι αυτό θα βρίσκεται το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυσημ το χρέος αναμένεται να έχει μειωθεί στο 124% το 2020, αφού επιπρόσθετα έκτακτα μέτρα ανακούφισης της τάξης του 4% του ΑΕΠ, καθοριστούν τη διετία 2014-2015.

Το χρέος αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω γύρω στο 114% του ΑΕΠ το 2022 (πριν από τα μέτρα για τη μείωση του σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ, για τα οποία έχουν δεσμευθεί οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας).

Στο σενάριο αυτό όμως επισημαίνεται ότι υπάρχουν ρίσκα. «Τα stress tests υποδεικνύουν ότι το βασικό σενάριο για την πορεία του χρέους είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε αστοχίες σε ότι αφορά την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ είναι «ανθεκτικό» σε λιγότερες αποκρατικοποιήσεις ή σε αναταράξεις σχετικά με τα επιτόκια δανεισμού», αναφέρεται.

Έτσι:

Αν το πρωτογενές πλεόνασμα παραμείνει στο 0% που είναι ο στόχος για το 2013, η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ θα φτάσει το 148% το 2020 και θα αυξάνεται σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Αν η ονομαστική ανάπτυξη βρίσκεται κατά μέσο όρο 1% κάτω από το 4% που προβλέπει το βασικό σενάριο, το χρέος θα ανέλθει στο 134% το 2020 με μια μικρή τάση μείωσης από εκεί και πέρα.

Αν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις είναι τα μισά σε σχέση με το στόχο των 22 δισεκ. ευρώ, το χρέος το 2020 θα είναι μόνο 4% υψηλότερα του στόχου ενώ θα διατηρείται μια ισχυρή πτωτική τροχιά.

Αν τα επιτόκια του EFSF αυξηθούν κατά μια μονάδα, το χρέος θα αυξηθεί και πάλι κατά μόλις 4% πάνω από το βασικό σενάριο. Εξάλλου επισημαίνεται ότι τυχόν αναταράξεις στα επιτόκια των αγορών θα επηρεάσουν το χρέος με αργό ρυθμό μετά το 2020.

 Εδώ, Δίνουμε Λύση

Comments are closed.