Νέες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις δανείων αλλά και άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών α΄ κατοικίας

dilwsh 2013
Ανοικτή θα μείνει η εφαρμογή για τις δηλώσεις και μετά την λήξη των καταληκτικών ημερομηνιών
July 29, 2013
deh
Τέρμα σε επιδοτήσεις για αγρότες και οικιακούς πελάτες της ΔΕΗ
July 30, 2013

Νέες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις δανείων αλλά και άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών α΄ κατοικίας

rithmisi daneiwn

Μέτρα για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και των στρεβλώσεων στην αγορά ακινήτων λόγω της πολυετούς απαγόρευσης των πλειστηριασμών ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος», κυβέρνηση, Τρόικα και τράπεζες εργάζονται προς ένα νέο μοντέλο που θα προβλέπει χαμηλότερες δόσεις για τους δανειολήπτες, ακόμη και διαγραφές οφειλών κατά περίπτωση.

Σχετικές μας υπηρεσίες:

Νομικές Υπηρεσίες

Ρύθμιση Οφειλών

Banking solutions  –   Asset management
Στόχος είναι να δοθεί μια ανάσα στους χιλιάδες δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ταυτόχρονα θα εισαχθούν νέοι όροι στην ελληνική νομοθεσία, όπως «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης» και «συνεργάσιμος δανειολήπτης».

Προς αυτό το σκοπό, άλλωστε, κινούνται τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η Τράπεζα της Ελλάδας, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αλλά και οι καταναλωτικές οργανώσεις.

Αποδεκτές δαπάνες

Στο πλαίσιο αυτό, θα καθιερωθεί μια λίστα με τις απαιτούμενες  των νοικοκυριών είτε πρόκειται για οικογένειες με παιδιά, ζευγάρια ή μεμονωμένα άτομα.

Παράλληλα, θα υπάρχει ένας κατάλογος με τα μηνιαία έξοδα για διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόρφωση, ψυχαγωγία, ένδυση, επικοινωνία, ασφαλιστική κάλυψη, θέρμανση, ηλεκτροδότηση, ο οποίος είναι αποδεκτός από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Εκτός από τη λίστα αυτή, που θα είναι αδιαμφισβήτητη, θα καταρτιστούν και συγκεκριμένα κριτήρια που αποτελούν τον όρο του «συνεργάσιμου δανειολήπτη».

Ο συνεργάσιμος δανειολήπτης

Πρόκειται για εκείνον που δεν κρύβει στοιχεία από τις τράπεζες όπως π.χ. έσοδα ή περιουσιακά στοιχεία.

Μέσω αυτού του μοντέλου η τράπεζα δεν θα μπορεί να χαρακτηρίζει με αδιαφανή κριτήρια κάποιον ως μη συνεργάσιμο δανειολήπτη και, συνεπώς, να του αρνείται αναδιάρθρωση χρέους.

Στόχος του νέου μοντέλου με αυτούς τους όρους είναι να υπάρχει ένα σωστά δομημένο πλαίσιο με το οποίο θα μπορούν τράπεζες και δανειολήπτες να διαπραγματευτούν προς μια ρύθμιση οφειλών με χαμηλότερες δόσεις που θα είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές.

Οι πλειστηριασμοί

Παράλληλα με τις παραπάνω διεργασίες, η τρόικα πιέζει για την όσο το δυνατόν ταχύτερη άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών α΄ κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ.

Η απαγόρευση ισχύει έως και το τέλος του 2013 και θα πρέπει η κυβέρνηση σύντομα να αποφασίσει για το τι θα ισχύσει την ερχόμενη χρονιά.

Το πιο πιθανό είναι η άρση της απαγόρευσης να ισχύσει για ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας και σταδιακά να επεκταθεί στο σύνολο της κτηματαγοράς.

Εδώ, Δίνουμε Λύση

 

Comments are closed.