Φορολογία Εισοδήματος 2013 (συνέχεια)

eikonika timologia logistika
Απόφαση του ΣτΕ για εικονικά τιμολόγια
July 5, 2013
υπερχρεωμένα νοικοκυριά
1ο πανελλήνιο δεδικασμένο υπαγωγής δανείου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας
July 5, 2013

Φορολογία Εισοδήματος 2013 (συνέχεια)

forologikes dilwseis logistika

ΣΒΕΕ – Για τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος: εκτός πραγματικότητας η διάταξη που αφορά τη μη έκπτωση τόκων δανείων από το εισόδημα των επιχειρήσεων

ΣΒΕΕ -Δελτίο Τύπου

Εκτός πραγματικότητας η διάταξη στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που αφορά τη μη έκπτωση τόκων δανείων από το εισόδημα των επιχειρήσεων, τόνισε η Διοίκηση του ΣΒΒΕ, σε επιστολής της, που απέστειλε σήμερα, 4 Ιουλίου 2013, προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και με κοινοποίηση προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη.

Σχετικές μας υπηρεσίες:Λογιστές Αθηνών

Tax People Solutions

Tax Business Solutions  Εγχώρια και Διεθνή Λογιστικά – Φοροτεχνικά Πρότυπα

Αναλυτικότερα, στην επιστολή τονίζετε ότι, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που αφορά στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με έκπληξη διαβάσαμε σχετική διάταξη η οποία αφορά σε «….τόκους από δάνεια που λαμβάνονται από την επιχείρηση…». Με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη του Κώδικα, δεν εκπίπτουν οι τόκοι από δάνεια που λαμβάνονται απ΄ την επιχείρηση κατά το μέτρο που υπερβαίνουν του τόκους που θα προέκυπταν εάν το επιτόκιο ήταν ίσο με το επιτόκιο που ισχύει για τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου τρίμηνης διάρκειας κατά το χρόνο σύναψης του δανείου.

Τα μέλη του ΣΒΒΕ, υπογραμμίζεται, θεωρούν ότι σε μια εποχή παντελούς έλλειψης ρευστότητας, η συμπερίληψη της συγκεκριμένης διάταξης στο νέο Κώδικα είναι εκτός πραγματικότητας και αποτελεί σαφέστατο αντιαναπτυξιακό μέτρο.

Για το λόγο αυτό ο ΣΒΒΕ ζητά τη μη συμπερίληψη της συγκεκριμένης διάταξης στο νέο Κώδικα, αφού σε αντίθετη περίπτωση οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ποσά, που, έτσι κι αλλιώς, δεν έχουν, εξαιτίας των φορολογικών διαφορών που με βεβαιότητα θα προκύψουν εάν συμπεριληφθεί η ανωτέρω διάταξη στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Κι αυτό θα συμβεί με βεβαιότητα, αφού, όπως γνωρίζετε, το επιτόκιο που ισχύει σήμερα για τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου τρίμηνης διάρκειας είναι 4%, ενώ το επιτόκιο των μακροπρόθεσμων δανείων κυμαίνεται στο 5% και αυτό των κεφαλαίων κίνησης περίπου στο 10%.

Σε κάθε περίπτωση, οι τόκοι που πληρώνει μια επιχείρηση για την εξυπηρέτηση των δανείων της αποτελούν σαφώς δαπάνη, η οποία θα πρέπει να εκπίπτει στο σύνολό της από τη φορολογητέα ύλη των επιχειρήσεων. Μάλιστα, η θέση μας αυτή προτείνουμε να θεσμοθετηθεί με σαφήνεια στον νέο Κώδικα.

Εδώ, Δίνουμε Λύση

Comments are closed.