Φθηνότερη γίνεται η ενοικίαση αγροτεμαχίων σε νέους αγρότες

νέα εσπα epidotisi espa
Πρόγραμμα Έκτακτης Ενίσχυσης Επιχειρήσεων 10.000 €
May 22, 2013
υπερχρεωμένα νοικοκυριά nomika
Σανίδα σωτηρίας για υπερχρεωμένα νοικοκυριά / δες την απόφαση
May 22, 2013

Φθηνότερη γίνεται η ενοικίαση αγροτεμαχίων σε νέους αγρότες

εσπα για αγρότες epidotisi espa

 

Κίνητρα για την προσέλκυση νέων αγροτών που θέλουν να ενοικιάσουν αγροτεμάχια που ανήκουν στο δημόσιο και να τα εκμεταλλευτούν, δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το πρόγραμμα μίσθωσης ακινήτων που έχει ξεκινήσει από πέρυσι, εμφάνιζε δυσκολίες και προβλήματα και για το λόγο αυτό το υπουργείο προχωρά σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, όπως είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός, Αθ. Τσαυτάρης, θα κατατεθεί νέος νόμος τις επόμενες ημέρες με τον οποίο θα αίρεται για την περίπτωση των βοσκοτόπων που είναι δημόσιες εκτάσεις το όριο των 100 στρεμμάτων, όπως επίσης αίρονται και τα προβλήματα που δημιουργούσε ο παλιός νόμος αναφορικά με την υποχρεωτική καταβολή εκ μέρους των κτηνοτρόφων του ποσού των 5 ευρώ ανά στρέμμα για τη μίσθωση των εκτάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νόμο 4061/2012, η ανώτατη έκταση που μπορεί να νοικιάσει κάποιος είναι τα 100 στρέμματα με σκοπό την παραγωγή τροφίμων, φυτικής ή ζωικής προέλευσης ή ζωοτροφών ή για βόσκηση. Με τις αλλαγές, θα μπορεί κάποιος, ειδικά για χρήση βοσκοτόπων να μισθώνει πάνω από 100 στρέμματα.εσπα για αγρότες

Σημαντική είναι και η μείωση του ενοικίου για τους ενδιαφερόμενους. Μέχρι τώρα οι αγρότες έπρεπε να πληρώσουν 5 ευρώ το στρέμμα ενώ πλέον, το ποσό αυτό πέφτει. Οπως είπε ο κ. Τσαυτάρης «το νέο νόμο αναφέρεται ότι μπορεί να δοθούν μέχρι 5 ευρώ το στρέμμα και κρίνεται από τους τοπικούς άρχοντες ανάλογα με την αξία και τη ζήτηση αν θα δώσουν 1 ευρώ, ή 2 ευρώ ή 3 ευρώ ή περισσότερα ευρώ – μέχρι 5 ευρώ για τους κτηνοτρόφους – προκειμένου να απαλύνουμε και το κόστος».

Σχετική υπηρεσία μας, click εδώ.

Υπενθυμίζεται ότι για να συμμετάσχει κάποιος στη διαδικασία πρέπει:

1. Να είναι επαγγελματίας αγρότης ή νομικό πρόσωπο εγγεγραμμένο στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) ως κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.

2. Να είναι άνεργος εγγεγραμμένος στα αρχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).

3. Να είναι νέος ηλικίας έως 35 ετών, πτυχιούχος Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ).

Η είναι από 5 έως 25 έτη, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια.

Η επιλογή των αγροτών γίνεται με βάση κάποια βαθμολογία. Οι υποψήφιοι παίρνουν βαθμούς ανάλογα με το αν είναι αγρότες με όμορη έκταση, την ηλικία του, αν δεσμεύεται για συγκεκριμένη για παραγωγή τροφίμου ενταγμένου στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, αν είναι αγροτικός συνεταιρισμός ή Ομάδα Παραγωγών κ.λπ.

 Εδώ, Δίνουμε Λύση.

Comments are closed.