• Home
  • Νέα
  • Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται.

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται.

19/11/2016

Για νέα και επικυρωμένη ενημέρωση κάντε κλικ ΕΔΩ
Ενεργά Προγράμματα Επιδοτήσεων < Ανοιχτά προγράμματα επιδοτήσεων για Υποβολές >
Εάν θέλετε να λαμβάνετε νέα και προσφορές από την εταιρεία μας εγγραφείτε στο newsletter μας  Εδω
Εδώ, Δίνουμε Λύση

Εβδομάδα επισκέψεων αυτή που μας πέρασε. Η Αθήνα ένα διεθνές σαλόνι, με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να βρίσκεται στη χώρα μας στις 15 και 16 και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου κ. Αναστασιάδη, να ενημερώνει τον Πρωθυπουργό και τον πολιτικό κόσμο για τα ραγδαία τεκταινόμενα στο Εθνικό θέμα της Μεγαλονήσου. Φυσικά, δεν μας ξέχασαν και οι Θεσμοί με την νέα Υπουργό Εργασίας να βρίσκεται στις επάλξεις και εμείς να της ευχόμαστε από καρδιάς, κάθε επιτυχία.

Από τα αναφερθέντα από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, σχετικά με το ξεκαθάρισμα του «θολού» τοπίου των άγνωστων ατομικών λύσεων, αλλά και από την υφιστάμενη νομοθεσία: Σύμφωνα με το άρθρο 321 παρ. 10 του Ν. 4072/11.4.2012, ορίζεται ότι «Οι διοικητικές λύσεις που εκδίδονται από τις φορολογικές διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, είτε με τη μορφή εγκυκλίων είτε ατομικών απαντήσεων, αναρτώνται στο διαδίκτυο, ταυτόχρονα με τη διεκπεραίωσή τους, αφού προηγουμένως απαλειφθούν από τις ατομικές απαντήσεις τα στοιχεία των φορολογουμένων, καθώς και τυχόν αναφερόμενα ποσά φόρων.»

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ολοκλήρωσε τις διαδικασίες συμψηφισμού επιστροφών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για φορολογούμενους οι οποίοι είχαν μία μόνο βεβαιωμένη, εκτός ρύθμισης, οφειλή. Στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας έγιναν 92.958 συμψηφισμοί για φορολογούμενους με ανοιχτούς λογαριασμούς (επιστροφές φόρου και μία εκτός ρύθμισης οφειλής, της περιόδου 2014-16). Στους φορολογούμενους στους οποίους έγιναν συμψηφισμοί θα αποσταλεί από τη ΓΓΔΕ ηλεκτρονική επιστολή με την οποία θα ενημερώνονται σχετικά ενώ οι συμψηφισμοί θα είναι εμφανείς και στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» στον λογαριασμό τους στο TAXISnet.

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου ήταν η τελευταία ημέρα λήξης της παράτασης της προθεσμίας υποβολής του Ετήσιου Πίνακα Προσωπικού, σύμφωνα με την με αριθμό 47404/Δ9.12407/17.10.2016 Υ.Α. (ΦΕΚ 3390/Β’/20.10.2016).

Στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, συζητήθηκε η πρόταση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) που αφορούσε στο ποιες και με ποια σειρά ιεράρχησης είναι οι οφειλές προς το δημόσιο που θα «κουρεύονται». Η ΓΓΔΕ πρότεινε να διαγράφονταιιεραρχικά τα πρόστιμα, οι προσαυξήσεις (τόκοι), οι παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) και να έπεται η κύρια οφειλή (κεφάλαιο). Περαιτέρω, πρότεινε να μην υπάρξει ως σχετική διάταξη στο νόμο, η πρόβλεψη διαγραφής των παρακρατούμενων φόρων, δηλαδή του ΦΠΑ και του ΦΜΥ. Από τα στοιχεία που παρέθεσε η Γ.Γ.Δ.Ε. στους δανειστές, προέκυψε ότι οι ανακτήσιμες οφειλές προς το δημόσιο δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ.

Από το υπόλοιπο των διαπραγματεύσεων, τις Ελληνικές θέσεις για τα εργασιακά όπως αυτές είχαν καταγραφεί στο υπόμνημα που τελικά δεν εστάλη στους εκπροσώπους των Θεσμών, παρουσίασε στους εκπροσώπους των Θεσμών η νέα υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, στην πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών την Τρίτη. Βασική Ελληνική θέση είναι ότι το ελληνικό δίκαιο είναι πλήρως συμβατό με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαντική είδηση από την δικαστική νομολογία, αποτελεί το ότι το ΣτΕ με τέσσερις νέες αποφάσεις ακυρώνει τιμές εκκίνησης για συγκεκριμένες ζώνες (αφορά τα ακίνητα στους Δήμους Φιλοθέης, Ψυχικού, Νέου Βουτσά και Δελφών) οι οποίες ορίσθηκαν με την ΠΟΛ.1009/18.1.2016 με το σκεπτικό ότι ο καθορισμός των τιμών εκκίνησης στις ζώνες αυτές έγινε στο πλαίσιο συλλήβδην προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών για τις ζώνες του συνόλου της επικράτειας, αναλόγως της τιμής που είχαν πριν από την επίδικη αναπροσαρμογή, βάσει εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής του άρθρου 41 του Ν.1249/1982, η οποία πρότεινε οριζόντιες ποσοστιαίες μεταβολές ανά ομάδα τιμών ζώνης γενικά των ακινήτων της οικείας Περιφέρειας, χωρίς να εκφέρει εξατομικευμένη κρίση για τις επιμέρους ζώνες της. Ειδικά, το ΣτΕ Β΄ Τμήμα (επταμελές) με τις με αριθμό 2334 έως και 2337αποφάσεις του, καταλήγει στο ότι: «Το Δικαστήριο, σταθμίζοντας τα συμφέροντα των διαδίκων, αποδίδει μείζονα βαρύτητα στο επιτακτικό δημόσιο συμφέρον, που καθίσταται ακόμα εντονότερο υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, αποτροπής του κινδύνου ουσιώδους διαταραχής των φορολογικών εσόδων του Κράτους για το έτος φορολογίας 2016, και, συνακόλουθα, κρίνει, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 50 παρ. 3β του π.δ. 18/1989, ότι η ακύρωση καθεμίας των επίμαχων ρυθμίσεων της παραγράφου 2α της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης πρέπει να μην αναδράμει στο χρόνο έναρξης ισχύος της (21.5.2015), αλλά στις 8.6.2016, χρόνο συζήτησης των υποθέσεων στο ακροατήριο». Στην πράξη δηλαδή, οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν σηματοδοτούν την επιστροφή του ΕΝΦΙΑ καθώς σε αυτές ξεκαθαρίζεται πως δεν μπορεί ένα μήνα πριν την εκπνοή του 2016 να τροποποιηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως οι αντικειμενικές αξίες και ο ΕΝΦΙΑ των περιοχών αυτών κρίθηκε μη νόμιμος από 8.6.2016, ημέρα συζήτησης των υποθέσεων στο ΣτΕ. Γι’ αυτό και το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 να έχει προσδιορίσει τις νέες αντικειμενικές αξίες στους 4 αυτούς Δήμους προκειμένου βάσει αυτών να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ για το 2017, δεδομένου ότι βάση υπολογισμού του είναι η αντικειμενική αξία που ισχύει την 1η Ιανουαρίου κάθε οικονομικού έτους.

Μεγάλο ενδιαφέρον, από την παγκόσμια οικονομική κοινότητα, είχαν οι δηλώσεις του νομπελίστα οικονομολόγου Γιόζεφ Στίγκλιτς, μιλώντας ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για τα έγγραφα του Παναμά που συστήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που έδωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος, ήταν πως η νομική εταιρεία από την οποία έγιναν οι διαρροές – Mossack Fonseca – είναι μία μόνο από τις τέσσερεις κορυφαίες εταιρείες του Παναμά και θωρείται μάλιστα η μικρότερη από τις τέσσερις. Ο καθηγητής Στίγκλιτς υπονόησε πως η συγκεκριμένη εταιρεία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, υπάρχουν δε πολύ περισσότερα «ένοχα μυστικά» κρυμμένα πίσω από τις υπόλοιπες. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο κατά τον καθηγητή είναι πως το 80% των δραστηριοτήτων που περιγράφονται στα έγγραφα του Παναμά δεν έγιναν στον Παναμά, που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Νομπελίστας καθηγητής, ανέφερε προς τους Ευρωβουλευτές ότι «η χρήση μυστικών φορολογικών παραδείσων για την αποφυγή της καταβολής νόμιμων φόρων αποτελεί ένδειξη ασυνειδησίας. Αυτοί οι φορολογικοί παράδεισοι δεν είναι μόνο υπεράκτιες εταιρείες. Μερικές φορές γίνεται λόγος για τα έγγραφα του Παναμά, αλλά υπάρχουν και εγχώριες εταιρείες στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι φορολογικοί παράδεισοι αποτελούν τη σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η παγκοσμιοποίηση δεν λειτουργεί».

Η εβδομάδα που πέρασε τέλειωσε, με φιλοξενούμενο τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, με αγωνιστική διάθεση για την επέτειο του Πολυτεχνείου που κατέληξε, ως συνήθως, με την καταστροφή του κέντρου της Αθήνας και με τους Θεσμούς να συνεχίζουν σιωπηλά τη δεύτερη αξιολόγηση και τη νέα Υπουργό κα. Αχτσιόγλου να κάνει το Υπουργικό ντεμπούτο της, πέφτοντας κατευθείαν στα βαθιά των διαπραγματεύσεων. Φυσικά, μετά τις όμορφες ημέρες με τον «Πλανητάρχη» στην Ελλάδα, μετά την πράγματι εμπνευσμένη ομιλία του Προέδρου των Η.Π.Α. για την Δημοκρατία και την Ελλάδα, η συνέχιση της περιοδείας του στην Γερμανία έδειξε το σκληρό πρόσωπο της πραγματικότητας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και ο απερχόμενος Πρόεδρος ελάχιστα μπορούν να συνεισφέρουν, κυρίως στη δημιουργία κλίματος μείωσης ή διαγραφής μέρους του χρέους, η Γερμανία μέσω του Υπουργού Οικονομικών της ανθίσταται σθεναρά και ο δικός μας Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως «Αν κλωτσήσουμε παρακάτω το τενεκεδάκι και πούμε ότι θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια για το πώς θα κάνουμε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, τότε οι επενδυτές θα αναβάλουν επίσης τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Η εβδομάδα που έρχεται είναι αποφασιστική, ο χρόνος τελειώνει και η δεύτερη αξιολόγηση της χώρας θα πρέπει να κλείσει, μόνο τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές είναι επονείδιστα για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Η θεωρία της «ύπαρξης λίπους» σε μία αποστεωμένη χώρα, ισοδυναμεί με την θεωρία του πλούσιου Σύριου επενδυτή που συνωστίζεται στα hot spots.

Φυσικά, για το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται, μην προσπαθήσετε να λύσετε για μία ακόμα φορά τον περίπλοκο γρίφο των τελών κυκλοφορίας, πόσους ρύπους βγάζει κα άλλα ζητούμενα. Κατά πάσα πιθανότητα, η λύση θα δοθεί μέσα από την απλότητα. Θα πληρώσετε όσα και πέρυσι. Η εξαρτημένη μεταβλητή του διοξειδίου του άνθρακα, θα υπολογισθεί καλύτερα του χρόνου.

Δωρεάν έλεγχος δυνατοτήτων επιδότησης
Λογιστικές – Φοροτεχνικές Υπηρεσίες ILF consulting (Ιδιωτών, επιχειρήσεων, δημόσιους και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς)
Πλήρη υποστήριξη επιδοτούμενων επενδυτικών σχεδίων (επενδυτικός νόμος, ΕΣΠΑ 2014-2020, προγράμματα της ΕΕ, κλπ):
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ILF consulting ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ
Εγγύηση επιτυχίας επιδοτούμενων προγραμμάτων και δωρεάν υπηρεσίες
Ενεργά Προγράμματα Επιδοτήσεων < Ανοιχτά προγράμματα επιδοτήσεων για Υποβολές >
Εάν θέλετε να λαμβάνετε νέα και προσφορές από την εταιρεία μας εγγραφείτε στο newsletter μας  Εδω
Εδώ, Δίνουμε Λύση
 
Intenational Legal Finance Tax Consulting
© 2013-2015 ILF Consulting