Προς αναστολή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία

Να ρυθμίσουν τις οφειλές τους καλεί ΟΤΑ και συνεταιρισμούς ο Δ. Στρατούλης
April 16, 2015
Σχέδιο για υποχρεωτική μεταφορά καταθέσεων δημοσίων φορέων στην ΤτΕ
April 17, 2015

Προς αναστολή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία

17/04/2015

Το δρόμο της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης  πήρε η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας για την αναστολή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και στα ταμεία πρόνοιας.

Αυτό αναφέρουν στενοί συνεργάτες του αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δημήτρη Στρατούλη στο Capital.gr εξηγώντας πως αυτό σημαίνει πως είναι «θέμα χρόνου» η ένταξη της σε κάποιο από τα νομοσχέδια  τα οποία θα έλθουν στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι το τέλος του μήνα (πχ για δημόσια διοίκηση ή ΕΡΤ) προκειμένου να ψηφιστεί μαζί του.

Η αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας θα φέρει αναστολή των μειώσεων έως 15% στις επικουρικές συντάξεις και έως 40% στα εφάπαξ, επιβαρύνοντας τουλάχιστον  κατά 400 εκατ. ευρώ περίπου τον φετινό κοινωνικό προϋπολογισμό (ή κατά 1% περίπου).  Το μέτρο αυτό αφορά τουλάχιστον 1 εκατ. συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και 28.000 συνταξιούχους του Δημοσίου που αιτήθηκαν εφάπαξ από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και έπειτα.

Πρόκειται για την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης  η οποία αμφισβητεί ευθέως σε θεσμικό επίπεδο το πλαίσιο που πέρασε για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας κατά την περίοδο 2010- 12.  Και αυτό γιατί οι προηγούμενες παρεμβάσεις όπως πχ η νέα ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η παραπέρα απελευθέρωση επιλογής ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ και η παροχή ιατρο-φαρμακευτικής κάλυψης σε μερίδα ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ αφορούσε την «περιφέρεια» του ασφαλιστικού και όχι το «κέντρο» των αλλαγών που θεσμοθετήθηκαν υπό την πίεση της τρόικας, στο οποίο βρίσκονται εκτός από ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η αναλογική κύρια σύνταξη και η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης.

Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με πληροφορίες η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος  απασχόλησε ακόμα και τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο κα. Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο τον περασμένο Μάρτιο. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο χθες ο κ. Τσίπρας στο Reuters το ασφαλιστικό είναι «ένα από τα τέσσερα σημεία διαφωνίας» με τους δανειστές.

Πηγή:www.capital.gr

Σχετικές μας υπηρεσίες

                                                  Ζήτα Προσφορά Λογιστικής Υποστήριξης
Εάν θέλετε να λαμβάνετε νέα και προσφορές από την εταιρεία μας εγγραφείτε στο newsletter μας  Εδω

Εδώ, Δίνουμε Λύση.

Comments are closed.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com