Οι λεπτομέρειες για την νέα ρύθμιση οφειλών – ποιές οφειλές εντάσσονται, ποιές είναι οι προϋποθέσεις.

Τα 4 σημεία του αιτήματος επέκτασης της δανειακής σύμβασης
February 20, 2015
Νέες δυνατότητες χρηματοδότησης για ερευνητικά έργα στην ενέργεια και το περιβάλλον στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020»
February 24, 2015

Οι λεπτομέρειες για την νέα ρύθμιση οφειλών – ποιές οφειλές εντάσσονται, ποιές είναι οι προϋποθέσεις.

24/02/2015

Η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είναι και η τελευταία ευνοϊκή ευκαιρία που δίνεται στους οφειλέτες, διαμήνυσε μέσω του ΣΚΑΪ στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

Τόνισε πως νοικοκυριά – έστω και χαμηλών εισοδημάτων – που μπορούν μεν να αποπληρώσουν τα χρέη τους αλλά αποφεύγουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα χάσουν οριστικά την ευκαιρία, ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως οφειλέτες που έχουν μεγάλα εισοδήματα και δε ρυθμίζουν τα χρέη τους θα έχουν «ανελέητη» αντιμετώπιση από την κυβέρνηση.

Στην ρύθμιση θα ενταχθούν ΟΛΑ τα ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2014. (ΦΠΑ-ΕΙΣΟΔΗΜΑ-ΕΝΦΙΑ εκτός των δύο τελευταίων δόσεων κλπ).

Διαγραφή χρεών έως και 50% προβλέπεται μόνο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 31.12.2013 οι οποίες όμως δεν αφορούν (ΦΠΑ, ΦΑΠ, παρακρατούμενους φόρους, ανακτήσεις ενισχύσεων, έσοδα υπερ τρίτων, δασμούς, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενοίκια δημοσίου κλπ ) ουσιαστικά αφορούν οφειλές από χαράτσια, και από την Φορολογία εισοδήματος.

Επίσης διευκρινίζεται ότι διαγράφεται το αντίστοιχο ποσό (50%) ανάλογα με το ποσό που θα πληρωθεί. Για παράδειγμα  εάν οφειλέτης έχει οφειλή 5.000 ευρώ έως 31.12.2013 (από χαράτσια και φόρο εισοδήματος) και ταυτόχρονα πληρώσει 2.000 ευρώ τότε θα  διαγραφεί αντίστοιχα ποσό 2.000. Το υπόλοιπα 1.000 ευρώ θα πρέπει να ρυθμισθούν υποχρεωτικά. Εαν ο ίδιος οφειλέτης πληρώσει 2.500 ευρώ τότε διαγράφεται το υπόλοιπο και ξεχρεώνει πλήρως.

Επανέλαβε επίσης την πρόθεσή της να τους “επιβραβεύσει” με ένα μπόνους το οποίο, θα εμφανισθεί στη φορολογική δήλωση χρήσης 2015 και ενδέχεται να αποκτήσει και μόνιμο χαρακτήρα. «Η διευκόλυνση θα πιάνει τα τελευταία χρόνια. Όποιος πλήρωσε κανονικά το 2012, 2013 και το 2014 θα έχει ένα μπόνους. Μπορεί να γίνει και μόνιμου χαρακτήρα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της οικονομίας».

Εκτίμησε πάντως πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει τη ρύθμιση, παρά τη συμφωνία του Eurogroup να μη λαμβάνονται μέτρα που επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς – όπως εκτίμησε – η ρύθμιση θα αποφέρει δημοσιονομικό όφελος για το Δημόσιο.

 Σχετικές μας υπηρεσίες

                                                             Ζήτα Προσφορά Λογιστικής Υποστήριξης                          

Εάν θέλετε να λαμβάνετε νέα και προσφορές από την εταιρεία μας εγγραφείτε στο newsletter μας εδώ

Εδώ, Δίνουμε Λύση.

 

Comments are closed.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com