Από 1η Οκτωβρίου, νέο καθεστώς ΦΠΑ

νεα, εσπα, νέος, αναπτυξιάκος
ICAP: Ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι αντέχουν στην κρίση
August 14, 2014
epidotisi, espa, εσπα 2014 - 2020
Με αφαίρεση διπλώματος και άδειας απειλούνται όσοι δεν έχουν ασφαλίσει τα αυτοκίνητά τους
August 18, 2014

Από 1η Οκτωβρίου, νέο καθεστώς ΦΠΑ

εσπα, λογιστές, δικηγόροι, οικονομοτεχνικές μελέτες,

18/08/2014

Από 1η Οκτωβρίου,  νέο καθεστώς ΦΠΑ

Σχετικές μας Υπηρεσίες

Λογιστικές – Φοροτεχνικές Υπηρεσίες ILF consulting

Όπως είναι γνωστό από την 1η Οκτωβρίου οι συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών θα μπορούν να ενταχθούν στην διαδικασία του νέου καθεστώτος ΦΠΑ που προβλέπεται από το άρθρο 39β του ν.2859/2000 (κώδικα ΦΠΑ).

Το νέο αυτό καθεστώς που προστέθηκε στον κώδικα Φ.Π.Α. με το άρθρο 185 του νόμου 4261/2014, δίνει την δυνατότητα σε όσους είναι υποκείμενοι στον φόρο και έχουν ετήσιο κύκλος εργασιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο μικρότερο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, να πληρώνουν τον ΦΠΑ (ο φόρος καθίσταται απαιτητός) κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής που αφορά τις πραγματοποιούμενες από τα πρόσωπα αυτά φορολογητέες πράξεις, ενώ και ο φόρος εισροών για τους ίδιους υπόχρεους  θα εκπίπτει κατά το χρόνο πληρωμής του τιμήματος που αφορά τις φορολογητέες πράξεις που λαμβάνουν από άλλους υποκείμενους στο φόρο.

Επίσης ως προς τους υποκείμενους στο φόρο λήπτες παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών από τα πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς, αυτοί θα εκπίπτουν το φόρο που αναλογεί στις πράξεις αυτές κατά το χρόνο πληρωμής του τιμήματος.

Το προφανές διαχειριστικό κόστος τόσο για όσους τηρούν απλογραφικά, αλλά και για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία είναι ένα από τα προβλήματα που θα πρέπει να διαχειριστούν όσοι θέλουν να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς.

Επίσης ο νόμος 4261/2014, και συγκεκριμένα η παράγραφος 2 του άρθρου 185 προβλέπει ότι το άρθρο 39β  (το νέο ειδικό καθεστώς) ισχύει για συναλλαγές που πραγματοποιούνται από 1ης Οκτωβρίου 2014 και εφεξής. 

Στην παράγραφο 5 όμως  του συγκεκριμένου άρθρου (39β) προβλέπεται ότι η ένταξη στο νέο καθεστώς (λόγω και του προαιρετικού χαρακτήρα του), προϋποθέτει την υποβολή δήλωσης στην αρμόδια φορολογική αρχή και θα ισχύει από την έναρξη της επόμενης φορολογικής περιόδου. 

Συνεπώς, όποιος θέλει να ενταχθεί στο νέο αυτό καθεστώς (εμπρόθεσμα) από τον Οκτώβριο του 2014  θα πρέπει να υποβάλλει δήλωση μεταβολής/ένταξης το αργότερο μέχρι τις 9 Οκτωβρίου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. (ή ηλεκτρονικά εφόσον υπάρξει η πρόνοια για κάτι τέτοιο), αφού πλέον οι προθεσμία για τις μεταβολές στην φορολογική διοίκηση, με βάση τον ΚΦΔ είναι 10 ημέρες.

Σχετική η ΠΟΛ.1006/31.12.2013 και το άρθρο 10  του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ν. 4174/2013
Σας παραθέτουμε στην συνέχεια αυτούσιο το νέο άρθρο 39β του ΦΠΑ που αναφέρει πως ακριβώς θα ισχύσει το νέο καθεστώς ΦΠΑ

Αρθρο 39β. Ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής

Σχόλια άρθρου: Το άρθρο 39β, τέθηκε όπως προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 185 του ν.4261/2014 και ισχύει για συναλλαγές που πραγματοποιούνται από 1ης Οκτωβρίου 2014 και εφεξής, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 185 του ιδίου νόμου.

1. Κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων του παρόντος Κώδικα, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, μπορούν να επιλέξουν την εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος του παρόντος άρθρου.

2. Για τα πρόσωπα που εντάσσονται στο ειδικό αυτό καθεστώς:
α) Ο φόρος καθίσταται απαιτητός κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής ή μέρους αυτής που αφορά τις πραγματοποιούμενες από τα πρόσωπα αυτά φορολογητέες πράξεις.
β) Ο φόρος εισροών εκπίπτεται κατά το χρόνο πληρωμής του τιμήματος ή μέρους αυτού που αφορά τις φορολογητέες πράξεις που λαμβάνουν από άλλους υποκείμενους στο φόρο.

3. Οι υποκείμενοι στο φόρο λήπτες παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών από τα πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς, εκπίπτουν το φόρο που αναλογεί στις πράξεις αυτές κατά το χρόνο πληρωμής του τιμήματος.

4. Στο ειδικό καθεστώς δεν υπάγονται οι ακόλουθες πράξεις:
α) Παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες απαλλάσσονται από το φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 22 έως 28β.
β) Εισαγωγές αγαθών.
γ) Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών.
δ) Πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του φόρου καθίσταται ο λήπτης των αγαθών ή υπηρεσιών.
ε) Λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών.
στ) Πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας.

5. Η ένταξη στο ειδικό καθεστώς πραγματοποιείται με υποβολή δήλωσης στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης, ισχύει από την έναρξη της επόμενης φορολογικής περιόδου και δεν μπορεί να παύσει πριν τη λήξη της επόμενης διαχειριστικής περιόδου.

6. Στο ειδικό καθεστώς δεν μπορεί να ενταχθεί υποκείμενος στο φόρο, ο οποίος αποδεδειγμένα κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων διαχειριστικών περιόδων δεν έχει υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος ή καταστάσεις πελατών – προμηθευτών ή έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν φοροδιαφυγή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 παράγραφος 2 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

7. Οι υποκείμενοι στο φόρο που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς υποχρεούνται να αναγράφουν στα φορολογικά στοιχεία που εκδίδουν την ένδειξη «ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής – άρθρο 226.7α Οδηγίας 2006/112/ΕΚ».

8. Οι υποκείμενοι στο φόρο που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς υποχρεούνται να τηρούν τα λογιστικά αρχεία τους με τρόπο που να διαπιστώνονται οι εισπράξεις και οι πληρωμές της αντιπαροχής για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούν ή λαμβάνουν και να παρέχουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στη Φορολογική Διοίκηση για τις εν λόγω εισπράξεις και πληρωμές. Επίσης οι υποκείμενοι στο φόρο, που λαμβάνουν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, από υποκείμενους του ειδικού καθεστώτος, υποχρεούνται να τηρούν τα λογιστικά αρχεία τους με τρόπο που να διαπιστώνονται οι πληρωμές που πραγματοποιούν για τις εν λόγω πράξεις και να παρέχουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στη Φορολογική Διοίκηση για τις εν λόγω πληρωμές.

9. Ο υποκείμενος στο φόρο δεν μπορεί να παραμείνει στο ειδικό καθεστώς στην περίπτωση που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις, όπως ορίζονται από αυτό ή υποπίπτει σε φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν φοροδιαφυγή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 παράγραφος 2 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Στην περίπτωση αυτή η Φορολογική Διοίκηση ενημερώνει εγγράφως και αιτιολογημένα τον υποκείμενο και η έξοδος από το καθεστώς ισχύει από τη φορολογική περίοδο που έπεται της εν λόγω ειδοποίησης.
Επίσης το ειδικό καθεστώς παύει να ισχύει για την επόμενη διαχειριστική περίοδο για υποκείμενους στο φόρο, οι οποίοι κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ. Ο υποκείμενος στο φόρο μπορεί να ζητήσει την έξοδό του από το ειδικό καθεστώς με δήλωση που υποβάλλει στη Φορολογική Διοίκηση και η έξοδος αυτή θα ισχύει από την επόμενη διαχειριστική περίοδο.

10. Με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται:
α) Ο τύπος, το περιεχόμενο και ο χρόνος υποβολής της δήλωσης ένταξης ή εξόδου από το ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου.
β) Ο τρόπος τήρησης των λογιστικών αρχείων, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος της είσπραξης ή πληρωμής του οφειλόμενου φόρου, καθώς και ο τρόπος είσπραξης και πληρωμής.
γ) Ο τρόπος ηλεκτρονικής ενημέρωσης της Φορολογικής Διοίκησης.
δ) Κάθε άλλο θέμα που απαιτείται για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε νέα και προσφορές από την εταιρεία μας εγγραφείτε στο newsletter μας εδώ

Comments are closed.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com