Παρουσίαση του νομοσχεδίου για την Ενοποίηση και Απλοποίηση του Δικαίου Δημοσίων Συμβάσεων

nea, εσπα, αναπυξιακός, νόμος, επιδοτήσεις
Αύξηση του ακατάσχετου στα 1500 ευρώ
December 24, 2013
Νόμος Κατσέλη 3869
Εφορία : Όλα τα εμβάσματα εξωτερικού άνω των 50.000, που μπαίνουν στο στόχαστρο
December 27, 2013

Παρουσίαση του νομοσχεδίου για την Ενοποίηση και Απλοποίηση του Δικαίου Δημοσίων Συμβάσεων

Νομική προστασία, υπερχρεμένα νοικυριά,

24/12/2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Εισήγηση Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη στην παρουσίαση του νομοσχεδίου για την Ενοποίηση και Απλοποίηση του Δικαίου Δημοσίων Συμβάσεων

Σχετικές μας υπηρεσίες:

Νομικές Υπηρεσίες

«Είμαστε σήμερα εδώ για να παρουσιάσουμε την πρόταση για το σχέδιο νόμου που θα ενοποιεί το πλαίσιο των δημοσίων έργων, προμηθειών, υπηρεσιών.

Η Κυβέρνηση στις δημόσιες συμβάσεις θέτει τις βάσεις για μια μεταρρύθμιση που υπερβαίνει τα όρια του στενού πολιτικού χρόνου, αλλά που έχει μεγάλη σημασία για το νοικοκύρεμα του δημοσίου τομέα και τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Προχωράμε σε τρεις άξονες: διαφάνεια – ενίσχυση ανταγωνισμού – εξοικονόμηση

Τον τελευταίο χρόνο:
– Ενισχύσαμε τη λειτουργία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων, όπου αναρτώνται όλες οι διακηρύξεις και συμβάσεις άνω των 1.000 ευρώ. Σήμερα, με πάνω από 100.000 καταχωρήσεις, μπορούμε να λέμε ότι έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα.

– Θεσμοθετήσαμε τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΣΗΔΗΣ, που θα υποδεχθεί σταδιακά τους διαγωνισμούς όλου του δημοσίου τομέα, προκειμένου να διευκολύνουμε την πρόσβαση στους δημόσιους διαγωνισμούς για όλους.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου έχει ήδη βγάλει στον αέρα διαγωνισμούς μέσω του Συστήματος και από το νέο χρόνο και άλλα Υπουργεία θα ακολουθήσουν.

– Διευρύναμε τη χρήση εργαλείων όπως οι συμφωνίες – πλαίσιο με προμηθευτές και προχωράμε περαιτέρω στην ενίσχυση των προμηθειών από κεντρικές αναθέτουσες αρχές, για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος.

Οι συμφωνίες πλαίσιο έχουν μεγάλη σημασία τόσο για να μη μένουν χωρίς προμήθειες οι δημόσιες αρχές, όσο και για να επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακος. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν, παράλληλα με τους διαγωνισμούς για την προμήθεια πχ χαρτιού, να έχουν μια συμφωνία-πλαίσιο με προμηθευτή, ο οποίος θα τους προμήθευε όταν παρουσιαζόταν ανάγκη.

Σήμερα είμαστε εδώ για ένα πολύ σημαντικό μέρος αυτής της μεταρρύθμισης: να παρουσιάσουμε σε συνεργασία με την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων την ενοποίηση των κανόνων για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων ανεξαρτήτως του φορέα που τη διενεργεί. Το ίδιο πλαίσιο, για όλους, χωρίς εξαιρέσεις.

Όπως είναι γνωστό, η νομοθεσία της ανάθεσης δημοσίων έργων, προμηθειών, μελετών, υπηρεσιών είναι δαιδαλώδης, ένας από τους λόγους που οι δημόσιες προμήθειες χαρακτηρίζονται ως μια από τις εστίες κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος.

Στην αρχή αυτής της πρωτοβουλίας, στη διαγνωστική φάση –ας το πούμε έτσι- βρήκαμε ότι για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων υπάρχουν πάνω από 400 διαφορετικά νομοθετήματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να φαίνεται πολύπλοκη και δύσκολη η συμμετοχή στους διαγωνισμούς του δημοσίου, άρα να μειώνεται ο ανταγωνισμός και να εμφανίζονται μόνο οι «εξοικειωμένοι» στις διαγωνιστικές διαδικασίες, με εμφανή αποτελέσματα στο ύψος των προσφορών μεταξύ των οποίων έχει να επιλέξει το δημόσιο.

Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της πολυνομίας, αλλά και να εκσυγχρονιστούν οι κανόνες και να προσαρμοστούν στις ανάγκες της σημερινής ελληνικής αγοράς, συντονίστηκε μια προσπάθεια από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, αρχικά υπό το κ. Φλωρίδη και πλέον υπό τον κ. Ράικο, η οποία κατέληξε στην πρόταση που σήμερα σας παρουσιάζουμε, για να αποτελέσει τη βάση συζήτησης με τα συναρμόδια Υπουργεία, τις αναθέτουσες αρχές και την αγορά, μέχρι να ψηφιστεί ο νέος νόμος.

Δεν θα αναφερθώ δια μακρών στο νομοθέτημα, το οποίο θα παρουσιάσει ο καθ’ύλην αρμόδιος κ. Πρόεδρος. Θα ήθελα, όμως να αναφερθώ ενδεικτικά σε κάποια βασικά σημεία αιχμής του:

1. Καταργεί όλα τα ειδικά καθεστώτα, όλη την ειδική νομοθεσία που (με τη μορφή κυρίως Κανονισμών) χρησιμοποιούσαν μέχρι σήμερα ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, νοσοκομεία για να αναθέτουν τις προμήθειές τους

2. Δίνει σημασία στην πρόβλεψη και τον προγραμματισμό των αναγκών από την πλευρά των αναθετουσών αρχών με κανόνες διαφάνειας

3. Περιλαμβάνει ενιαίες προβλέψεις τόσο για τους διαγωνισμούς πάνω από τα κοινοτικά όρια (σήμερα 130.000 για τις προμήθειες και 5 εκατ. για τα έργα) όσο και για τους διαγωνισμούς κάτω από τα κοινοτικά όρια, ενώ προβλέπει τη δυνατότητα για απλοποιημένες διαδικασίες κάτω από τα κοινοτικά όρια

4. Προβλέπει τη δυνατότητα περιορισμού των δικαιολογητικών συμμετοχής για όλους τους διαγωνισμούς σε μια υπεύθυνη δήλωση, στα νομιμοποιητικά έγγραφα και στην εγγυητική επιστολή, εφόσον υπάρχει, προκειμένου να διευκολύνεται η συμμετοχή στους διαγωνισμούς και να μειωθεί η γραφειοκρατία: τα πλήρη δικαιολογητικά θα προσκομίζονται εφόσον παραστεί ανάγκη ή με την κατακύρωση

5. Κάνει προαιρετικές για τους συμμετέχοντες μια σειρά από εγγυητικές επιστολές, με εξαίρεση τις εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης

6. Ενσωματώνει στοιχεία από τις νέες Οδηγίες που ψηφίζονται τον Ιανουάριο από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, με την υιοθέτηση «μαύρης λίστας» για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς σε συγκεκριμένες περιπτώσεις

7. Προβλέπει ειδικό ανεξάρτητο όργανο για την εξέταση των προσφυγών που γίνονται στους διαγωνισμούς, έξω από την ίδια την αναθέτουσα αρχή

8. Ανοίγει τη συζήτηση για τα Μητρώα Εργοληπτών και τη σύνδεσή τους με τη δυνατότητα συμμετοχής στους διαγωνισμούς, βάσει των θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με γνώμονα την αποφυγή καταδίκης από το ΔΕΚ.

Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση οριζόντια, που αφορά όλο το δημόσιο τομέα, γι’ αυτό χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων, τη θετική και εποικοδομητική τους ανταπόκριση, προκειμένου να θεσμοθετήσουμε το νέο πλαίσιο, που θα αξιοποιήσει:
– την εμπειρία που έχουμε από το κατακερματισμένο πλαίσιο των περασμένων χρόνων,
– τις καλές πρακτικές από τους εταίρους μας και
– την καλή συγκυρία της ελληνικής Προεδρίας και της ψήφισης τον Ιανουάριο των νέων Οδηγιών για τις δημόσιες συμβάσεις.»

 Εδώ, Δίνουμε Λύση

Comments are closed.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com